Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Dette er miljøterrorisme fra Iran

En halvskilpadde dekket av olje har skyllet i land på en strand i Israel. Det største oljeutslippet i Israels historie rammet hele den israelske middelhavskysten. Israels miljøvernminister sier Iran stod bak utslippet. (Foto: The Sharon Municipality)
Miljøvernminister Gila Gamliel sier Iran stod bak det store oljeutslippet utenfor Israel.

Iran skal ha sølt olje med vilje utenfor den israelske middelhavskysten, noe som forårsaket den største miljøkatastrofen i Israels historie. Det sier den israelske miljøvernministeren Gila Gamliel, ifølge avisen Jerusalem Post.

– Det er mennesker som er ansvarlig for denne forurensingen og de vil måtte betale for det. Vår natur og våre dyr er skadet på grunn av nådeløse miljøkriminelle, sier Gamliel, som omtaler utslippet som miljøterrorisme.

Det var i midten av februar at en 17 meter lang finnhval og flere andre sjødyr ble funnet døde på strendene i Israel. Så begynte olje å skylle inn over store deler av middelhavskysten. Så mye som 160 kilometer kyststripe ble rammet. Det er det største utslippet som har rammet Israel noensinne.

En 17 meter lang finnhval skyllet i land på en strand i Israel. Trolig var det oljeutslippet som tok livet av hvalen.

Gamliel sier miljøverndepartementet etter to ukers etterforskning har funnet skipet som lekket råoljen. Skipet heter Emerald og eies av et libysk selskap som seilte fra Iran til Syria. Det forlot Iran og slo av sitt automatiske identifikasjonssystem (AIS), som viser skipets plassering til andre skip i området. Emerald slo AISen på igjen da de seilte gjennom Suez-kanalen og deretter av igjen da de nærmet seg kysten av Israel.

Skipet ble liggende noen titalls kilometer utenfor kysten av Israel, innenfor Israels økonomiske farvann, i nesten et døgn. I løpet av denne tiden skal skipet ha sluppet ut store mengder olje med identifikasjonssystemet avslått.

Etterpå skal skipet ha fortsatt til Syria hvor senderen igjen ble slått på, før det satt kursen mot Iran igjen. Da skipet passerte Israel på vei tilbake ble identifikasjonssystemet nok en gang slått av. Skipet befinner seg nå i Iran.

Statsminister Benjamin Netanyahu og miljøvernminister Gila Gamliel inspiserer en strand i Ashdod som er rammet av oljeutslippet. Hele 160 kilometer kyststripe i Israel ble rammet i det største oljeutslippet i landets historie. (Foto: GPO)

Oljeutslippet skal ha skjedd mellom 1. og 2. februar. Drøyt to uker senere, den 17. februar, begynte store oljeflak å skylle inn over den israelske kysten.

– Nå ser vi at Iran ikke bare terroriserer [Israel] med [forsøk på å oppnå] atomvåpen og ved å forankre seg militært i vår region, men også ved å skade miljøet. De rammer ikke bare Israel. Naturen og dyrene tilhører ikke bare en nasjon. Dette er en kamp som krysser grensene, sier Gamliel.

Det kan ta flere år å rydde opp i oljesølet langs kysten av Israel. Den israelske miljøvernministeren sier Israel vil kreve kompensasjon fra det internasjonale oljeforurensningsfondet og fra skipets forsikringsselskap.

– Vi skylder naturen at vi straffer dem som har gjort dette, sier hun.

Anklagene mot Iran skal ha kommet overraskende på det israelske forsvaret og etterretningsorganisasjonen Mossad, skriver Jerusalem Post.

Denne videoen viser hvordan oljen har forurenset den israelske kysten:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart