Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Feilskutte raketter fra Islamsk Jihad kan ha drept flertallet av de sivile på Gaza

Redningsarbeidere i ruinene i Jabalia etter en feilskutt rakett fra Islamsk Jihad. Flere mennesker døde i angrepet. (Foto: Flash90)
Mange av de sivile palestinerne som ble drept i helgens kamphandlinger ble drept av Islamsk Jihad.

Sent søndag kveld startet våpenhvilen mellom Israel og terrorgruppen Islamsk Jihad på Gazastripen etter tre dager med kamphandlinger. Over 1000 raketter og granater ble avfyrt mot Israel siden fredag, mens det israelske forsvaret har angrepet rundt 170 mål tilhørende Islamsk Jihad.

På en pressekonferanse mandag opplyser det israelske forsvaret (IDF) at de anslår at 51 mennesker ble drept på Gazastripen i løpet av helgen. Av disse skal 24 være terrorister som tilhører terrorgruppen Islamsk Jihad.

Forsvaret understreker at dette tallet er et estimat. Blant annet skal hele terrorgruppens ledelse på Gazastripen være drept i løpet av helgen.

Ifølge IDF ble også 27 sivile drept i helgens kamphandlinger. Av disse skal over halvparten, 16 personer, være drept av feilskutte raketter fra Islamsk Jihad. Nesten 200 raketter som ble skutt mot Israel landet inne på Gazastripen i stedet for. Disse drepte altså flertallet av de sivile.

– Flere palestinere ble drept av feilskutte raketter fra Islamsk Jihad enn av IDF, sier talsperson Ran Kochav i det israelske forsvaret.

Blant annet ble flere barn drept i Jabaliya av en feilskutt rakett. Flere medier ga opprinnelig Israel skylden for dødsfallene. Denne dramatiske videoen viser en feilskutt rakett som eksploderer inne på Gazastripen:

Elleve sivile som ikke var involvert i kamphandlinger ble trolig drept i de israelske angrepene. Det israelske forsvaret sier at de vil gjennomgå alle hendelsene for å se om de kan ta lærdom av dem.

IDF har publisert flere videoer hvor de viser at luftangrep mot Islamsk Jihad blir avblåst når man oppdager at det er sivile i nærheten. Samtidig er det vanskelig å unngå sivile tap når terrorgruppene på Gazastripen bruker sivil infrastruktur i sin krigføring mot Israel.

Til tross for det store antallet raketter som ble avfyrt mot Israel er det ikke meldt om alvorlige personskader på israelsk side. Rakettforsvaret Iron Dome skal ha klart å skyte ned 96 prosent av rakettene på vei mot befolkede områder. Det var likevel flere raketter som traff befolkede områder, men menneskene i området hadde søkt tilflukt i bomberom.

En rakett traff en fabrikk i Ashkelon søndag kveld. Der ble en 35 år gammel palestiner fra Hebron, som jobbet på fabrikken, moderat skadet. I tillegg har over hundre personer fått behandling for sjokkskader og lettere skader i løpet av helgen.

RETTELSE: Fem palestinske mindreårige som man opprinnelig trodde ble drept av en feilskutt rakett søndag 7. august skal angivelig være drept i et israelsk luftangrep. Det er undersøkelser gjennomført av IDF som tyder på det. Om disse var inne på listen over de 16 sivile som ble drept av feilskutte raketter vites ikke. I så fall var det 11 sivile som ble drept av feilskutte raketter fra Islamsk Jihad og ikke 16 som tidligere rapportert.

Denne videoen viser hvordan IDF avblåser et angrep på et våpenlager til Islamsk Jihad når de oppdager en sivilperson i nærheten:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart