Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Her ble 20 gisler holdt fanget av Hamas

I disse underjordiske cellene, 20 meter under Khan Younis, ble gisler holdt fanget. (Foto: IDF)
Etterretning gjorde at det israelske forsvaret fant en tunell hvor flere gisler hadde blitt holdt fanget, men nå var alle gislene blitt flyttet.

Soldater fra det israelske forsvaret (IDF) avdekket nylig en lengre tunell på Gazastripen hvor israelske gisler hadde blitt holdt fanget av terrorgruppen Hamas under «tøffe og umenneskelige forhold». Inngangen til tunellen ble funnet under hjemmet til en Hamas-topp i Khan Younis sør på Gazastripen.

IDFs talsperson Daniel Hagari sier tunellen hvor gislene hadde blitt holdt fanget ble avdekket etter «presis etterretning». Da de israelske soldatene gjennomsøkte den lange tunellen møtte de på flere terrorister fra Hamas. Terroristene ble drept i kamper med de israelske soldatene inne i tunellen.

– Tunellen var rigget med eksplosiver og eksplosjonsdører for å beskytte terroristene og forhindre oss i å rykke frem for å finne gislene, sier Hagari.

Etter å ha gått nesten en kilometer gjennom tunellen, rundt 20 meter under bakken, fant soldatene flere rom hvor israelske gisler skal ha blitt holdt fanget. Rommene samsvarer med beskrivelser fra gisler som ble løslatt i forbindelse med gissel avtalen i slutten av november. Her var det blant annet fem små celler, med madrasser på gulvet og et toalett i enden av rommet.

Et stort nettverk av tuneller ble funnet under hjemmet til en Hamas-topp i Khan Younis. (Foto: IDF)

Soldatene fant blant annet tegninger som var laget av fem år gamle Emilia Aloni, som ble løslatt i november, og andre beviser. Det ble ikke funnet noen gjenværende gisler under den militære operasjonen. Disse ble trolig flyttet til et annet område da soldatene raidet det underjordiske anlegget.

– Ifølge vitnesbyrdene vi har så ble rundt 20 gisler holdt her i denne tunellen til forskjellige tider. De har blitt holdt under tøffe forhold med ingen dagslys, tett luft med lite oksygen og en fryktelig fuktighet som gjør det vanskelig å puste, sier Hagari og legger til:

– Noen av gislene ble løslatt etter å ha vært her 50 dager, men flere blir fortsatt holdt fanget her på Gaza og de kan ha enda vanskeligere forhold. Flere av disse gislene er eldre personer som trenger medisiner og hjelp, forklarer han.

Fortsatt er det 132 gisler igjen på Gazastripen. Ikke alle er i live. Mange vil heller ikke overleve særlig lenger uten medisiner og medisinsk hjelp.

– Vi gjør alt vi kan for å få alle gislene hjem, forteller Hagari.

Etter at tunellen ble gjennomsøkt og dokumentert ble den destruert.

Hamas sitt nettverk av underjordiske tuneller på Gazastripen har vist seg å være større enn det man antok på forhånd. IDF anslår nettverket til å være mellom 560 og 720 kilometer langt. Til sammenligning er undergrunnsbanen i London 400 kilometer lang.

Bare under Khan Younis, hvor man antar at både gislene og Hamas-leder Yahya Sinwar befinner seg, er det trolig rundt 160 kilometer med tuneller.

Det har tatt årevis å lage det flere hundre kilometer lange nettverket av tuneller. Nettverket har kostet Hamas flere hundre millioner kroner.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart