Ikke demokrati i Iran

Vestlige observatører lar seg friste til å tolke den overlegne valgseieren for president Muhammad Khatami ved valget i Iran nylig som en seier for demokrati og reform. Men det er for enkelt.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

For det første har Khatami en meget begrenset makt. Det kunne vi klart se i hans første periode. De store avgjørelsene er det Irans religiøse myndigheter som tar. De er ledet av ayatollah Ali Khamenei. De kontrollerer blant annet de væpnede styrkene, rettsapparatet og politiet. De har bekjempet den liberaliseringen Khatami måtte ha ønsket å gjennomføre, bl. a. ved å kaste aktivister i fengsel og stenge kritiske aviser.

Enda viktigere er det å forstå hva Khatami egentlig ønsker. Han er selv en del av systemet. Han ønsker bare å flikke på det systemet som er, ikke å bytte det ut. I stedet for å se på konflikten i Iran som en konflikt mellom «godt» og «dårlig», er det riktigere å se det som en strid mellom «dårlig» og «enda verre».

Selv under Khatami har Iran vært en av de statene som har vært mest aktive i å sponse terror. Iran sender fortsatt våpen til Hizbollah i Sør-Libanon. Iran arbeider videre med å skaffe massedrapsvåpen, og vil kunne lage atomvåpen senest ved slutten av dette tiåret. Selv om økonomien er skral og ledigheten nærmer seg 30 %, fortsetter Iran å bruke enorme summer på å utvikle ballistiske raketter. Mange venter at Iran i løpet av dette året vil begynne å utplassere Shibab-3-raketter. De har en rekkevidde på 1200 km, og kan nå hele Israel og amerikanske styrker i Golfen og hele Midtøsten. Om ikke lenge kan iranske raketter nå Vest-Europa og siden USA.

Khatami har uttrykt ønske om et bedre forhold til USA. Men det er ikke noen slik holdning overfor Israel. I august i fjor sa Khatami til Arafat at «hele Palestina må bli frigjort», dvs. at det ikke skal finnes noe Israel. I desember sa han at «denne kreftsvulsten av en stat må fjernes fra regionen», og at «det er den islamske republikken Irans oppgave å fjerne Israel fra kartet». I april var Iran vert for en stor, anti-israelsk konferanse.

Kort referat fra en leder i Jerusalem Post 10.06.01.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart