Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Vannkrise

Når Genesaretsjøen er full, ligger vannspeilet 208,1 m under havflaten. Etter to vintre nesten uten regn, ligger det i juni på 213,14 m. Det er under det som tidligere var "den røde linjen", nedre grense for hvor langt ned vannspeilet fikk komme. Før det (forhåpentligvis) kommer regn neste vinter, er vannstanden beregnet til å synke til 215,10 m under havet. Men problemene er enda verre enn som så...

De vannførende lagene med grunnvann er også sterkt overpumpet. Det er en reell fare for at vannet i alle store drikkevannskilder i Israel kan få forringet kvalitet og bli varig udrikkelig.
En av grunnene er at jordbrukssektoren har brukt for mye vann av drikkevannskvalitet. Til mange typer avling kunne man ha brukt avfallsvann og annet vann av dårligere kvalitet, kanskje litt renset.
Forventet forbruk i Israel i år er 1,6 milliarder m3 med vann. I et år med gjennomsnittlig nedbør blir vannkildene fylt opp med 1,55 milliarder m3, altså 50 millioner m3 mindre. Den raskt økende befolkningen gjør at behovet øker med 25 m3 i året. Og så har nedbøren vært under middels de siste årene.

Det er altså i utgangspunktet et økende underskudd. Men mye av problemet kan løses ved at gårder og byer får vann av lavere kvalitet, at vann av drikkevannskvalitet bare blir brukt til å drikkes.
I mange år har det vært tale om avsalting av sjøvann. Nylig åpnet et israelsk firma et avsaltingsanlegg på Kyprus. Og nå er 4-5 anlegg under bygging i Israel. Men de to første vil ikke stå ferdige før mot slutten av 2003. De er i Ashkelon og Ashdod, og skal skaffe over 200 millioner m3 av drikkevann. Til disse anleggene er i drift, må Israel forsøke å få importert vann fra Tyrkia. I heldigste fall kan det begynne i annet halvår av 2002.

Fritt etter en artikkel i Jerusalem Report av Andrew Friedman.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart