De vannførende lagene med grunnvann er også sterkt overpumpet. Det er en reell fare for at vannet i alle store drikkevannskilder i Israel kan få forringet kvalitet og bli varig udrikkelig.
En av grunnene er at jordbrukssektoren har brukt for mye vann av drikkevannskvalitet. Til mange typer avling kunne man ha brukt avfallsvann og annet vann av dårligere kvalitet, kanskje litt renset.
Forventet forbruk i Israel i år er 1,6 milliarder m3 med vann. I et år med gjennomsnittlig nedbør blir vannkildene fylt opp med 1,55 milliarder m3, altså 50 millioner m3 mindre. Den raskt økende befolkningen gjør at behovet øker med 25 m3 i året. Og så har nedbøren vært under middels de siste årene.
Det er altså i utgangspunktet et økende underskudd. Men mye av problemet kan løses ved at gårder og byer får vann av lavere kvalitet, at vann av drikkevannskvalitet bare blir brukt til å drikkes.
I mange år har det vært tale om avsalting av sjøvann. Nylig åpnet et israelsk firma et avsaltingsanlegg på Kyprus. Og nå er 4-5 anlegg under bygging i Israel. Men de to første vil ikke stå ferdige før mot slutten av 2003. De er i Ashkelon og Ashdod, og skal skaffe over 200 millioner m3 av drikkevann. Til disse anleggene er i drift, må Israel forsøke å få importert vann fra Tyrkia. I heldigste fall kan det begynne i annet halvår av 2002.
Fritt etter en artikkel i Jerusalem Report av Andrew Friedman.