Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jødene fra Etiopia

Det er ingen grunn til å legge skjul på at Israel har hatt problemer med å innordne jødene fra Etiopia i samfunnet. Deres kultur er så forskjellig fra den israelske at det er vanskelig å få alt til å stemme. Alle tallene i denne artikkelen er minst et år gamle.

Over 60.000 jøder er kommet fra Etiopia de siste par tiårene. Over 15.000 til er født i Israel.

Situasjonen er ikke helsvart. Det finnes nå bl. a. vellykkede akademikere fra Etiopia, selv om det ennå er ganske få. Det er 3 etiopiske jurister. Det var en lege som er utdannet i Israel og to til som var utdannet før de kom til Israel. Noen få ingeniører er utdannet på den tekniske høgskolen. Og det blir stadig flere regnskapsfolk, dataprogrammerere og offiserer i hæren. Det finnes også et dusin rabbinere med etiopisk bakgrunn. På høgskolene går det mer enn 850 ungdommer av etiopisk bakgrunn.

Etiopierne slipper å betale skolepenger. De har også noe lettere opptakskrav enn andre ungdommer (den ulike kulturbakgrunnen til handikap ved mange tester).

Det er anklager mot skolesystemet fordi det styrer for mange av de etiopiske ungdommene mot jobber i skolen og i sosialvesenet, hvor de kan arbeidet med ”sine egne”. Når dette blir drevet for langt, er det skadelig, mener mange.

Mange av de mest vellykkede har gått i en ”ungdomslandsby”. Der lærer etiopierne å være stolte av sin egen kultur. Men det blir også forlangt at de yter det samme som andre: Det må være førsteklasses.
Jo yngre man er når man kommer til Israel, jo mer sannsynlig er det at de vil gjøre det bra. Nesten ingen ”suksess-historier” er eldre enn tidlig i 30-åra.

Bakgrunn
I en 45-dagers-periode i 1985 ble ca. 7.600 innvandrere brakt fra Etiopia brakt til Israel via Sudan. Det var israelske militærfly som stod for transporten.

De etiopiske jødene hadde en lang fottur gjennom ørkenen bak seg. Det ble derfor helst yngre mennesker som klarte turen. Det var grunnen til at de fleste som kom til Israel, hadde slektninger igjen i Etiopia. Det var yngre søsken, foreldre og besteforeldre.

Det var en av grunnene til at gleden var så stor i mai 1991, da 14.000 jøder fra Etiopia ble brakt til Israel i løpet av ei helg. Siden Israels flyselskap, El Al, ikke flyr på sabbaten, kunne hele flyparken settes inn i redningsaksjonen, i tillegg til en del militære fly.

Siden er det kommet tusenvis av jøder til fra Etiopia, hvor jødene har levd som falasha (ordet betyr fremmede) i hundrevis av år.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart