Rehavam Ze’evi

Onsdag 17. oktober ble Israels turistminister, Rehavam Ze'evi, funnet skutt i et hotell i Jerusalem. Det var hans kone som fant ham da hun vendte fra hotellets restaurant tilbake til deres rom i 8. etasje.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Hotellet, Hyatt, ligger like i nærheten av Øst-Jerusalem og hovedveien til Ramallah. Det er ett av de fire hotellene hvor medlemmer av Knesset kan ta inn gratis når møtene i Knesset varer utover kvelden. – Regjeringsmedlemmer i Israel er vanligvis også medlemmer av Knesset.
Til tross for ytterliggående, høyreorienterte synspunkter hadde Ze’ev et utmerket personlig forhold til den arabiske staben på hotellet, og likeså til det arabiske medlemmet av Knesset, Mohammad Darawshe.
PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) har sagt at denne gruppen utførte mordet.

Trakk seg
Mordet skjedde etter at Ze’evi hadde søkt avskjed fra regjeringen Sharon, i løpet av de 48 timene som etter israelsk lov går før en slik avskjed trer i kraft. Også Avigdor Lieberman trakk seg fra regjeringen samtidig. De to representerte ytterste høyre fløy i den israelske regjeringen. De trakk seg bl. a. fordi statsminister Sharon snakker om en palestinsk stat, og fordi de mente at Israel kjemper altfor forsiktig mot palestinsk terror.
Etter at Ze’ev ble myrdet, trakk Lieberman sin avskjedssøknad tilbake.

Avviste vakter
Ze’evi avviste å følge de fastsatte reglene sikkerhetspolitiet anbefaler. Han nektet å ha livvakt, og han ville ikke ha skuddsikker vest. Derimot gikk han vanligvis med våpen (pistol) på seg.
Under sitt siste måltid skal han ha sagt til kona at en mann som så ut som en araber hadde stirret på ham. Men han gikk alene til sitt rom, der han ble skutt av folk som tydeligvis brukte lyddempende våpen. Ingen hørte nemlig noe skudd.

Ze’evis politikk
Han ledet partiet Moledet, som ligger på ytterste høyre fløy i israelsk politikk. Det går inn for at araberne i Israel, på Vestbredden og i Gaza skal «overføres» til de arabiske nabolandene.
Han var regnet som en dyktig militær og som en gentleman. Han var personlig godt likt, også av politiske motstandere.

Ze’evis historie
Ze’evi var 75 år gammel, og var – sammen med bl. a. Ariel Sharon og Shimon Peres – en av de få gjenlevende som hadde stått sentralt i Israels militære og politiske liv gjennom hele Israels historie.
Han var født i Jerusalem i 1926, og gjorde etter hvert en glitrende karriere i hæren. Han kjempet i Palmach før 1948, og deltok i krigene i 1948, 1956 (da han var øverstkommanderende på sørfronten) og 1967, og i 1973 var han med i generalstaben. Han gikk på krigsskole i USA, og avsluttet sin militære karriere som generalmajor og øverstkommanderende for sentralkommandoen. I 1974-77 var han rådgiver for Rabin i anti-terror-kamp og etterretning.

I 1987 stod han fram med synspunktet at palestinerne på Vestbredden og i Gaza burde «overføringen» til arabiske land. Men han hevdet at burde være frivillig, uten at noen vel har gitt noen troverdig forklaring på hvordan det skal gå til. Dette førte til kraftig oppstuss i Israel. Men ved valget i 1988 ble han valgt inn i Knesset sammen med en annen fra sitt parti.

To oldebarn
Han kunne være hissig. En gang utfordret han USAs ambassadør i Israel til slagsmål på tørre never. Men selv mange av hans politiske motstandere (som Avshalom Vilan i Meretz-partiet, Israels «SV»), sier at han var en høflig og vennlig mann.

Ze’evi leste mye, og redigerte selv mer enn 65 bøker – de fleste om Israel.
Ze’ev etterlater seg fem barn, ca. 20 barnebarn og to oldebarn.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart