Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Rehavam Ze’evi

Onsdag 17. oktober ble Israels turistminister, Rehavam Ze'evi, funnet skutt i et hotell i Jerusalem. Det var hans kone som fant ham da hun vendte fra hotellets restaurant tilbake til deres rom i 8. etasje.

Hotellet, Hyatt, ligger like i nærheten av Øst-Jerusalem og hovedveien til Ramallah. Det er ett av de fire hotellene hvor medlemmer av Knesset kan ta inn gratis når møtene i Knesset varer utover kvelden. – Regjeringsmedlemmer i Israel er vanligvis også medlemmer av Knesset.
Til tross for ytterliggående, høyreorienterte synspunkter hadde Ze’ev et utmerket personlig forhold til den arabiske staben på hotellet, og likeså til det arabiske medlemmet av Knesset, Mohammad Darawshe.
PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) har sagt at denne gruppen utførte mordet.

Trakk seg
Mordet skjedde etter at Ze’evi hadde søkt avskjed fra regjeringen Sharon, i løpet av de 48 timene som etter israelsk lov går før en slik avskjed trer i kraft. Også Avigdor Lieberman trakk seg fra regjeringen samtidig. De to representerte ytterste høyre fløy i den israelske regjeringen. De trakk seg bl. a. fordi statsminister Sharon snakker om en palestinsk stat, og fordi de mente at Israel kjemper altfor forsiktig mot palestinsk terror.
Etter at Ze’ev ble myrdet, trakk Lieberman sin avskjedssøknad tilbake.

Avviste vakter
Ze’evi avviste å følge de fastsatte reglene sikkerhetspolitiet anbefaler. Han nektet å ha livvakt, og han ville ikke ha skuddsikker vest. Derimot gikk han vanligvis med våpen (pistol) på seg.
Under sitt siste måltid skal han ha sagt til kona at en mann som så ut som en araber hadde stirret på ham. Men han gikk alene til sitt rom, der han ble skutt av folk som tydeligvis brukte lyddempende våpen. Ingen hørte nemlig noe skudd.

Ze’evis politikk
Han ledet partiet Moledet, som ligger på ytterste høyre fløy i israelsk politikk. Det går inn for at araberne i Israel, på Vestbredden og i Gaza skal «overføres» til de arabiske nabolandene.
Han var regnet som en dyktig militær og som en gentleman. Han var personlig godt likt, også av politiske motstandere.

Ze’evis historie
Ze’evi var 75 år gammel, og var – sammen med bl. a. Ariel Sharon og Shimon Peres – en av de få gjenlevende som hadde stått sentralt i Israels militære og politiske liv gjennom hele Israels historie.
Han var født i Jerusalem i 1926, og gjorde etter hvert en glitrende karriere i hæren. Han kjempet i Palmach før 1948, og deltok i krigene i 1948, 1956 (da han var øverstkommanderende på sørfronten) og 1967, og i 1973 var han med i generalstaben. Han gikk på krigsskole i USA, og avsluttet sin militære karriere som generalmajor og øverstkommanderende for sentralkommandoen. I 1974-77 var han rådgiver for Rabin i anti-terror-kamp og etterretning.

I 1987 stod han fram med synspunktet at palestinerne på Vestbredden og i Gaza burde «overføringen» til arabiske land. Men han hevdet at burde være frivillig, uten at noen vel har gitt noen troverdig forklaring på hvordan det skal gå til. Dette førte til kraftig oppstuss i Israel. Men ved valget i 1988 ble han valgt inn i Knesset sammen med en annen fra sitt parti.

To oldebarn
Han kunne være hissig. En gang utfordret han USAs ambassadør i Israel til slagsmål på tørre never. Men selv mange av hans politiske motstandere (som Avshalom Vilan i Meretz-partiet, Israels «SV»), sier at han var en høflig og vennlig mann.

Ze’evi leste mye, og redigerte selv mer enn 65 bøker – de fleste om Israel.
Ze’ev etterlater seg fem barn, ca. 20 barnebarn og to oldebarn.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart