Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

«Tyver» i Midtøsten

I begynnelsen av desember 1998 stod det et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad. Hovedinnholdet var at Israel i 1948 stjal "land, olivenlunder, jordbruksmark og bygninger med innbo fra den palestinske befolkningen som de drev på flukt". Det er nå på tide at "tyven" fra 1948 og 1967 erkjenner tyveriet og gjør opp for seg, i stedet for å sende regningen videre til det internasjonale samfunnet (i form av giverlandskonferanser m.m.).

Det var flere svar på dette innlegget. Ett av svarene var fra denne redaktøren. Det er gjengitt nedenfor, lett bearbeidet. Det er ikke blitt besvart.

Forfatterens premisser leder naturlig til hans konklusjoner. Men hans premisser er mangelfulle. Her er litt av det som mangler:
Ca. halvparten av jødene i Israel er flyktninger fra arabiske og andre muslimske land. Flere jøder har flyktet fra arabiske land enn arabere fra Israel. Israel er ørlite, på størrelse med et norsk fylke, og utgjør bare 0,18 % av det arabiske området! Jødene utgjorde tradisjonelt en mye større del enn dette av befolkningen i «det arabiske hjemland», og har slett ikke fått for mye land. Nå er det færre enn 10.000 jøder tilbake i det arabiske området (utenom Israel/Palestina), av ca. en million tidligere i vårt århundre (utenom Israel/Palestina).

Israel har gang på gang tilbudt seg å betale full erstatning til de araberne som har mistet eiendom. Betingelsen er at også jødene fra arabiske land får erstatning. Ifølge israelske beregninger etterlot jødene mer eiendom i arabiske og andre muslimske land enn araberne etterlot i Israel. Og dessuten er jødene fratatt en masse eiendom i europeiske og andre land. «Tyvene» ville tjene stort på et rettferdig erstatningsoppgjør!

Men arabere flest mener at jøder ikke har krav på noe når de må flykte. Derfor har Egypt og andre arabiske nektet overhodet å drøfte noen form for erstatning til de jødiske flyktningene. Derimot skal disse samme jødene, de fleste selv flyktninger, betale full erstatning til arabere som flyktet motsatt vei! Er dette rimelig?

Jødene levde i århundrer som en diskriminert og til dels forfulgt minoritet i det arabiske området, slik har ikke-muslimske minoriteter det fremdeles. Disse jødene har ingenting å reise tilbake til. Det er ikke uten grunn at det i det vesentlige er de som stemmer på høyresiden i Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart