Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Motstand mot fred i Jordan

Tre dager før intifadaen startet i september 2000, utgav jordaneren Tareq Himidi sitt første nummer av Fredens stemme, en publikasjon som skulle fremme samarbeid mellom Israel og Jordan.

Kort tid etter begynte problemene for Himidi. Opposisjonsaviser skrev at han arbeider for den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad. Noen ringte ham sent på kvelden og skjelte ham ut for å være forræder og truet ham hvis han fortsatte å utgi avisen. Slike trusler fortsetter fremdeles.

Ingen butikker ville selge avisen. Til slutt fant han et supermarked som ville.

Han fant ingen som ville trykke avisen heller. Han måtte dra til Ramallah på Vestbredden. Trykkeriet til avisen Al-Ayyam trykket den første utgaven. Reportere skriver i avisen, men bare anonymt. De frykter at det jordanske journalistforbundet vil utstøte dem hvis det blir kjent. Det betyr i realiteten yrkesforbud.

En gruppe som kaller seg Anti-normaliseringskomiteen har utgitt en svarteliste med nesten 70 jordanske forretningsfolk, journalister m.m. som skal ha gjort seg «skyldig» i å samarbeide med Israel. Blant dem er Himidi. Det har ført til at mange av kundene ved restauranten han lever av har sluttet å komme.

Men Himidi er ikke den som gir seg i første motbakke. Han har reist injurie-søksmål for en jordansk rett mot komiteen. Det var vanskelig å finne en advokat som ville ta saken hans, men til slutt var det en som var villig. Etter den første høringen for retten fikk denne advokaten brev fra den jordanske advokatforeningen om at han var utstøtt. «Jeg tok saken fordi jeg støtter fred og fordi jeg mener at alle har rett til å prøve sin sak for retten på en skikkelig måte. Narkotikahandlere og andre kriminelle har advokater. Hvorfor skal ikke Hidimi ha det, som ikke har gjort noe galt?» sier advokaten. Men han vil ikke oppgi navnet sitt i avisen.

Når denne artikkelen blir skrevet, er det ikke klart hvordan Himidis sak går. (Han fører den selv.) Men uansett forteller dette noe om de vanskelige kårene freden har i Jordan. Det var ille før intifadaen begynte i september 2000, og nå er det enda verre.

Israel hadde håpet at Jordan ville oppheve en lov som gjør at man ikke kan praktisere som advokat, lege m. m. uten å være medlem av bransjeforeningen. Dermed kunne de som vil samarbeide, ha litt flere muligheter. Men denne lovendringen er utsatt på ubestemt tid. Motstanden mot kontakt med Israel er for sterk i befolkningen.
I august ble en israelsk forretningsmann drept i Amman.

Opposisjonsaviser applauderte mordet. Og det jordanske politiet viser liten interesse for saken. Det betyr at israelerne drar minst mulig til Jordan, noe som umuliggjør et utstrakt samarbeid.

Det finnes noen økonomiske samarbeidsprosjekter, og i sum har de holdt seg det siste året. Det har også vært en viss vekst, men mindre enn håpet. Ca. 22.000 jordanere arbeider i samarbeidsprosjekter. 34 prosjekter til er under forberedelse, med arbeid for 17.000. Hvor mye av dette som det virkelig blir noe av, er det vel ingen som egentlig vet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart