NB! Mindre enn 100 ledige billetter til Gamle Logen onsdag

Det vil sannsynligvis IKKE bli anledning til å kjøpe billetter ved inngangen.

Bestill din billett på forhånd nå!

Med eller uten Arafat?

Mange israelere mener at det er umulig å få til en fredsavtale så lenge Arafat sitter ved makten. Noen mener at Israel må fjerne Arafat. Spørsmålet er for det første om Israel har rett til å bestemme hvem palestinerne skal ha til leder, og for det andre om man ikke risikerer å gå fra vondt til verre når Arafat forsvinner. Dette er et referat av en artikkel av Ze'ev Schiff, en kjent israelsk kommentator (Ha'aretz 15.11.01).

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Da avdøde Menahem Begin var statsminister (fra 1977 til et stykke ute på 80-tallet), avviste han forslag om å drepe Arafat, selv om han oppfattet Arafat som en slags ny Adolf Hitler. Men Ariel Sharon, som var forsvarsminister, ønsket å likvidere Arafat. En gang overlevde Arafat fordi en person nølte med trykke på avtrekkeren.

Tidligere utenriksminister Shlomo Ben-Ami, som tilhører «fredsfløyen» i Arbeiderpartiet, mener nå at det ikke er noen mulighet for en fredsavtale med palestinerne så lenge Arafat styrer skuta. Det samme mener forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer, som tilhører «høyresiden» i Arbeiderpartiet.

Statsminister Ariel Sharon ville helst fjerne Arafat fra den politiske scenen, fortrinnsvis ved å stenge ham ute fra Vestbredden og Gaza. Da Arafat nylig kom tilbake fra utenlandstur, fikk han jordanerne til å fly ham til Ramallah med et militærhelikopter. Israel lot helikopteret lande.

Schiff om Arafat
Ifølge Schiff har Arafat latt konflikten med Israel få trappe seg opp til det nå er svært vanskelig for Arafat å komme seg ut av situasjonen uten at det ser ut som en kapitulasjon. Han har brakt inn i konflikten et farlig, religiøst element. Han har anstrengt seg for å skape alvorlige gnisninger mellom staten Israel og den arabiske minoriteten som bor der.

Arafat betrakter palestinsk terror som et strategisk aktivum. Derfor vil han ikke stanse volden. Han har heller ikke arrestert terrorister. [At noen av og til settes inn i et «fengsel» noen få dager når verden presser som verst, er useriøst.] Selv etter at den israelske hæren omringet de palestinske byene, avslo han å utlevere dem som hadde myrdet den israelske turistministeren Rehavam Ze’evi. Og Israel bøyde seg for verdens press og trakk seg tilbake uten å ha fått morderne utlevert. [Dermed er det duket for gjentakelser.]

Arafat har med vilje hevet forventningene hos de palestinske flyktningene. De er blitt fortalt så ofte at de en dag kommer til å vende tilbake til selve Israel at mange av dem tror det fullt og fast. Dermed har han gjort det svært vanskelig for seg selv å inngå en meningsfull fred med Israel.

Arafat tillater ingen av mennene han har rundt seg å bestemme framgangen i forhandlingene. Han tillater dem heller ikke å inngå noen avtaler med israelere. Derfor betyr ingen avtaleutkast noe som helst, heller ikke hvis de er inngått med de aller fremste palestinerne (utenom Arafat selv). Arafat har en rekke ganger bare satt strek over avtaler som var nesten ferdige.

Videre utvikling
Israelerne har gjort seg noen tanker om hva som kan skje med makten i det palestinske området. Israelsk militær etterretning mener fremdeles at Arafat er den eneste palestineren som kan endre den retningen begivenhetene går i nå.

På palestinsk side foregår det en debatt bak Arafats rygg. Etter hvert som Arafat blir eldre, nærmer den dagen seg da han ikke kan fortsette å være leder. Det samme gjelder en rekke andre ledere. Flere av veteranene i palestinsk lederskap er nå i ferd med å forlate scenen, og et yngre lederskap blomstrer opp. Disse nye lederne er velkjente. Noen av dem er slik at de israelske lederne er meget bekymret.
Arafat styrer som han alltid har gjort: Han setter de ulike lederne opp mot hverandre, men unngår mest mulig å ta store oppgjør med dem. Arafats eget styre er fremdeles det «limet» som holder det hele sammen på et vis. Men tiden er i ferd med å løpe ut for Arafat.
Tidligere har palestinerne advart verden om at bare Arafat er i stand til å få folket med seg på å holde en fredsavtale hvis en slik blir undertegnet. Andre ledere, er det sagt, har ikke den nødvendige autoritet til at folket vil respektere deres underskrift på et dokument fullt av kompromisser og vanskelige innrømmelser.

Vil konflikten mellom israelere og palestinere bli enda verre når Arafat er borte? Det kan ingen si i dag. Det kan bli verre, det kan også bli bedre. Noe av det vil bli avgjort av hvordan Arafat blir borte.
I mellomtiden må israelerne, mener Schiff, godta at Arafat er den eneste de kan samarbeide med. Men samtidig må israelerne forberede seg på å stå overfor den neste generasjonen av palestinske ledere.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart