Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

«Slutt på okkupasjonen»

Vi har fått en henvendelse fra en iraner som bor i Norge. Han forteller at han kjente iranske jøder som måtte flykte til Israel etter revolusjonen. Han har forståelse for at jødene trenger et land.

Men han mener at når de palestinske ungdommene blir undertrykket av israelske soldater og tanks, vil de ikke se noen annen løsning enn å kjempe. Selv har han deltatt både i krigen mellom Iran og Irak og i kamp mot Khomeini-styret, og han kan forstå at palestinerne reagerer. Han mener at skal det bli fred, må det bli slutt på den israelske undertrykkelsen.

Her er et svar til ham:
Du forteller om de to jødiske familiene du kjente som måtte forlate Iran. Det samme har nesten alle jøder i den arabiske verden gjort. I Iran er det fremdeles en del tusen jøder igjen, men stadig færre. Og de fleste er dradd (man kan nok oftest si flyktet) til Israel.

Det jeg oppfatter som grunnproblemet, er at altfor mange arabere ikke vil godta at jødene har rett til sitt land. De tar ikke hensyn til at jødene ikke kan leve i frihet og verdighet som minoriteter i muslimske og kristne land, og derfor må ha en egen stat. (Jeg vet at det finnes forholdsvis gode perioder, men historien viser at det innimellom kommer også lange, dårlige perioder de fleste stedene.) Det er grunnproblemet. De landene som selv har fordrevet sine jøder, har ingen skrupler med å si at jødene ikke har noe Israel å gjøre, de skulle holdt seg der de var.

Et stort flertall av jødene i Israel ønsker en fred hvor de kan leve i sikkerhet i det ørlille området de har fått igjen for alt de mistet i landene de måtte forlate. De fleste ønsker ikke å kontrollere palestinerne, men ville gjerne trekke seg ut og la palestinerne være helt frie. Men det er bare mulig i bytte for en ekte fred, en fred hvor palestinerne og de arabiske land godtar at jødenes stat er kommet for å bli.

Situasjonen i dag er at palestinerne forlanger å få igjen alt de mistet i Israel da de flyktet, og rett til å vende tilbake. Men jødene er nødt til å ha noe i stedet for det de mistet – nemlig Israel. Og de er nødt til å være i flertall der, ellers er de tilbake til den håpløse situasjonen. Dette godtar altså ikke naboene, men forlanger at de palestinske flyktningene fra 1948 og deres etterkommere (til sammen skal det være 4,5 millioner) skal ha «rett til å vende tilbake» til selve Israel.

Når situasjonen er slik, kan Israel dessverre ikke trekke seg ut. Det ville åpne døren på vidt gap for terror. Og det ville gjøre Israel mye mer sårbart for et stort militært angrep fra øst. Det er problemet nå.
Jeg forstår at palestinerne er fortvilte, og jeg forstår på en måte at verden støtter dem. Men støtten virker mot sin hensikt. Verden burde gi araberne i alminnelighet og palestinerne i særdeleshet veldig klar beskjed: Godta at en stat med jødisk flertall er kommet for å bli, godta reelt at jødene har rett til å leve i fred og frihet i sin egen stat.

Da, når israelerne kan leve i trygghet, vil et stort flertall av israelerne ønske å trekke seg ut av de palestinske områdene. Ellers er situasjonen låst.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart