Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ortodokse boliger

I Jerusalem Report var det i april 1996 en stor annonse for ortodokse boliger. I tillegg til skryt av beliggenhet og generell kvalitet, nevner annonsen det som skal ivareta den spesielle livsstilen til ortodokse jøder: Balkong til å ha løvhytten (sukka) på, to oppvask-kummer på kjøkkenet og sabbatsheiser.

Sabbatsheiser har sin bakgrunn i 2. Mosebok, kap. 35, vers 3: «Dere skal ikke tenne opp ild i noen av deres hus på sabbatsdagen.» Dette blir bl. a. tolket slik at man ikke kan trykke på knapper som aktiviserer elektriske apparater. I ortokse hus må derfor heisene gå opp og ned automatisk hele sabbaten, med stans i hver etasje.

To oppvask-kummer har sin bakgrunn i 2. Mos. 23, 19: «Du skal ikke koke et kje i dets mors melk.» Dette blir tolket så strengt at man har to sett av alt som berører maten, også oppvask-kummer. Det blir altså ett sett for kjøttmat og ett for melkemat. (I tillegg har man et tredje sett som man bruker bare i påsken, pesach. Men til oppvask da bruker man gjerne en balje eller en annen mer midlertidig løsning. Hvis man bruker både kjøtt- og melkemat i påsken, må man ha et fjerde sett også.)

Balkong eller terrasse til å ha løvhytten på under løvhyttefesten (sukkot) hører også med. Dersom det er flere slik balkonger i et hus, ligger de ikke rett ovenfor hverandre. For i løvhytten skal man alltid kunne skimte himmelen, til minne om den klare himmelen jødene så under sin ferd gjennom Sinai.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart