Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Zionistiske røtter

For over 3000 år siden vandret et folk fra ørkenen til de nakne høydene i Judea. Her var det den første økologiske utviklingen fant sted i landet. Terrasser ble bygd for å hindre erosjon og ta vare på det verdifulle regnvannet. Tunneler ble gravd i fjellsidene for å finne naturlige vannkilder til irrigasjon Vi tenker oss at vi ser på gamle bilder fra Palestina for over 100 år siden. Alt vi ser er grått og brunt. Fargene manglet, livets og gledens grønne farger.

Her i landet vokser vi opp med skog. Hvert barn kjenner gran og furu, eik og bjerk. -Der måtte mennesker selv skape skog, grave et hull, sette en stikling i det, vanne den, følge den , beskytte den mot sandstormer i Negev og snøstormer i Galilea, verne den mot sykdom og stolt kunne si: Dette treet har jeg plantet den gang jeg kom hit som ny immigrant.

Slik begynte det hele, ikke med skoger i Russland og Polen, ikke med jungel i Afrika, en grønn plett i et ødelagt land, en skog hvor hver stikling har navn og fødselsår, en skog med visjoner og drømmer, en drøm om fuglesang og blomsterduft, om zionistiske røtter i Palestinas jord.

Siden hundretusener av jøder kom tilbake for å slå seg ned i den unge staten, har Jødisk Nasjonalfond med hjelp fra venner over hele verden hjulpet til med utviklingen: treplanting, jordforbedring, vannreservoarer, arbeidsplasser, infrastruktur for nye hjem. Tross engelskmennenes protester fortsatte man å kjøpe jord i Jisreeldalen og i Negev, og da grensene ble trukket opp av FN i 1947, var JNFs jordkjøp av vesentlig betydning for den nye staten.

Over 100 år er gått. Ørkenen er temmet, pionerene sang, jorden gav trær, landet ble grønnere år for år. Da den unge staten ble til, var det 5 mill. trær i landet, i dag 220 mill. hvorav 20 mill. i Negev. Et under er skjedd med menneskers hjelp. Profeten Amos ville sikkert ha gledet seg over det han fikk se i dag. Hør bare hva han spådde: «Og jeg vil gjøre ende på mitt folk Israels fangenskap, og de skal bygge opp de ødelagte byene og bo der og plante vingårder, drikke deres vin , dyrke opp hager og ete deres frukt. Og jeg vil plante dem i deres land, og de skal aldri mer rykkes opp av det land som jeg har gitt dem, sier herren din Gud.»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart