Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Norsk Folkehjelp og Med Israel for fred

Norsk Folkehjelp (NF) valgte i år å trekke seg fra markeringen av Krystallnatten lørdag 9. november. Beslutningen var begrunnet med at de ikke ville delta i en markering hvor også organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF) skulle delta. Som lokallagsleder i MIFF Bergen fikk jeg kjennskap til dette lørdag morgen.

NFs reaksjon kom overraskende, da MIFF ikke var meldt på til markeringen. Ikke desto mindre skapte NFs reaksjon lettelse internt i MIFF. NF har de siste årene stått for en politikk som i praksis vil føre til oppløsing av staten Israel. Det er ikke nok for NF at palestinerne får sin egen stat på Vestbredden og i Gaza. NFs mål, som er i strid med Osloavtalen, er at Israel skal bli en palestinsk stat nr 2. For å oppnå dette krever NF at alle etterkommere av palestinske flyktninger fra 1948 skal få innvandre til Israel. Det de ikke tar hensyn til er at rundt halvparten av Israels jødiske befolkning er etterkommere av jødiske flyktninger fra arabiske land. Hvor disse skal gjøre av seg om NF skulle få gjennomslag for sin politikk, er høyst uklart. Med de holdningene som NF viser i denne saken, har de ingen ting å gjøre i en markering av Krystallnatten. Vi skal ikke glemme at Krystallnatten kunne gjennomføres nettopp fordi det ikke eksisterte noen jødisk stat i 1938.

NF påstår også at Israels politikk overfor palestinerne ligner på den som ble utøvet overfor jøder i nazi-Tyskland. Dette er en utrolig påstand. Det stemmer at personer som gjør militærtjeneste i Israel får en del goder i tillegg til de som andre borgere får, men utover dette har alle israelere de samme rettighetene. Og vi skal ikke glemme at mange vernepliktige jøder ville vært overlykkelige om de slapp verneplikten, på tross av at staten prøver å kompensere merbelastningen deres med noen små goder. For øvrig velger en rekke arabere, særlig beduiner og drusere, å gjøre militærtjeneste.

NF hevder også at de israelske araberne undertrykkes ved at de må gå på egne skoler hvor arabisk er hovedspråk. Nå er det ikke slik at araberne må gå på slike skoler, det finnes faktisk arabere som velger å gå på skoler med hebraisk som hovedspråk. Men la oss gjøre et tankeeksperiment. I Norge finnes det også minoriteter, og en av disse er samene. For et par år siden hersket det en livlig debatt om hvorvidt den offentlige skolen burde ta i bruk samisk læreplan i kommuner med samisk flertall. Skal vi følge NFs logikk, ville det være galt (rasistisk?) av norske myndigheter å gi samene et annet tilbud enn andre nordmenn. Resultatet av dette kunne lett blitt at samene ble fratatt en rettighet som er selvfølgelig for araberne i Israel. Dette burde være et tankekors for alle som ønsker å arbeide mot fordommer og rasisme.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart