Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas avslår våpenhvile

I november ble det avholdt en konferanse i Cairo. Vertskapet var den egyptiske regjeringen. De viktigste partene på konferansen var begge palestinske: Fatah (Arafats egen fløy av PLO) og Hamas, den største islamist-organisasjonen. Hensikten var å drøfte en mulig våpenhvile i terror-krigen mot Israel, i hvert fall en stans i terror-angrep i selve Israel (mens de kunne gå videre i Gaza og på Vestbredden). På forhånd sa europeiske representanter at det sikkert ville bli en våpenhvile. Europeere betalte konferansen. Israel betrakter dem som uhelbredelige naivister.

I november ble det avholdt en konferanse i Cairo. Vertskapet var den egyptiske regjeringen. De viktigste partene på konferansen var begge palestinske: Fatah (Arafats egen fløy av PLO) og Hamas, den største islamist-organisasjonen. Hensikten var å drøfte en mulig våpenhvile i terror-krigen mot Israel, i hvert fall en stans i terror-angrep i selve Israel (mens de kunne gå videre i Gaza og på Vestbredden). På forhånd sa europeiske representanter at det sikkert ville bli en våpenhvile. Europeere betalte konferansen. Israel betrakter dem som uhelbredelige naivister

Nedtoning på forhånd
Men allerede før konferansen begynte, var det klart at Hamas ikke ønsker noen våpenhvile. Det førte til at Arafat ikke sendte sin nestkommanderende, Mahmoud Abbas (også kalt Abu Mazen) til møtet. Dermed ble det en konferanse på lavere nivå.

«Våre operasjoner blir utført på grunnlag av fatwaer [religiøse erklæringer] utstedt av et flertall av de muslimske lærde,» ble det sagt i en uttalelse fra en islamistisk gruppe. Selvmordsangrep har rammet den israelske fienden i hjertet, skremt ham, fått ham til å miste sin følelse av sikkerhet og ødelagt hans økonomi og moral». Dersom ikke noen palestinere hadde kritisert selvmords-strategien, ville Israel ha blitt tvunget i kne, ifølge islamistene.

Klartekst
Da konferansen var over, sa egypterne at «døren til våpenhvile ble ikke lukket». Men Hamas snakket i klartekst: Angrepene vil fortsette. En av Hamas-lederne fra Gaza, Ismail Abu Shnab, sa ifølge MEMRI: «Vi har bare en vei og det er å stå fast i våre handlinger slik at Sharon og hans hær bryter sammen, slik Rabin gjorde i den første intifadaen.» Men ikke alle palestinere støtter dette. Noen palestinere forlanger at Hamas ikke skal bruke deres hus eller område til å skyte mot israelerne.

Ingen penger til Arafat
Egypt og Saudi-Arabia krever også våpenhvile. Saudi-Arabia har sluttet å betale penger til Arafat, som nå har problemer med å betale lønninger. Tidligere i år var det tale om reformer. Salim Fayyad ble utnevnt som finansminister, han skulle sørge for en betryggende måte å kontrollere pengebruken på. Det er nå over: Arafat har igjen tatt kontroll over pengene, og finansministeren er i en pinlig situasjon.

Uklar uttalelse
Etter konferansen kom det en uttalelse i den vanlige stilen fra palestinsk hold: Uklart språk som er ment å villede. Uttalelsen snakker for eksempel om en palestinsk stat. Greit. Men den tar ikke opp grenser eller hva som skal skje med de palestinske flyktningene.
Israelere flest tolker det slik at det betyr at Israel skal oversvømmes med arabere slik at det i løpet av få år ikke lenger finnes noen stat i verden med jødisk flertall. Det er slik Arafats politikk har vært til denne dag.

Andre aktører
Spørsmålet er om det ville nytte selv om Hamas skulle bli med på en våpenhvile, f. eks. for å sørge for at Amram Mitzna fra Arbeiderpartiet vinner valget 28. januar. Det er nemlig andre aktører også, blant annet Islamsk Jihad. Og i bakgrunnen spøker Syria, som ikke ønsker våpenhvile og som støtter folk som driver terror av ulike slag.
Så lenge det palestinske styret ikke sørger for å bringe slike terror-grupper under kontroll, er det lite håp. Israel kan nok begrense selvmordsaksjoner. Men helt slutt blir det ikke på den måten.

 

Hovedkilde: En artikkel av Ze’ev Schiff i Ha’aretz 20. november 200.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart