Søk

Yekke – jødene fra Tyskland

I 1930-åra kom det en hel del tyske jøder til Palestina, som Israel het den gangen. De flyktet fra Hitlers og andres antisemittisme. Det var et ordtak den gangen at jøder i Palestina spurte hverandre: "Kommen Sie aus überzeugung oder kommen Sie aus Deutschland?" (Kommer De av/fra overbevisning eller kommer De fra Tyskland?).

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

De tyske jødene var, og til dels er, oppfattet som noe for seg selv i Israel. I et land hvor klesdrakten er meget uformell, markerer de tyske jødene seg med en mer formell klesdrakt. Det har gitt opphav til det kallenavnet som brukes på dem: En tysk jøde i Israel er en yekke. Det er det samme ordet som vi har på norsk i jakke, et plagg som mange israelere bruker lite. Ordet er nå blitt aktuelt fordi Amram Mitzna, den nye lederen av det israelske Arbeiderpartiet, er en yekke, selv om han riktignok komme fra en familie som har lagt mer vekt enn mange andre på å bli integrert i det israelske samfunnet.

Historier
Det finnes mange historier som gjør seg lystig over yekkene. En historie er fra en kibbutz i 1930-årene. Noen tyske jøder, tidligere akademikere, var blitt sendt dit. De holdt på med noe graving, og hadde lite maskiner. Derfor organiserte de en kjede som sendte bøtter med sand fra mann til mann. En fremmed som kom dit, hørte en underlig lyd, som et slags brus. Da han kom helt borttil, hørte han hva det var. For hver enkelt bøtte en av yekkene tok imot eller sendte videre, sa han til sin nabo: «Tusen takk, herr overrettssakfører. Værsågod, herr professor. …..»

De har vært regnet som lite praktiske. En yekke reiste med tog fra Haifa til Nahariya. På toget satt han med ryggen i kjøreretningen. Etter turen klaget han over at han ble litt svimmel av det. «Men rett overfor der du satt er det jo et sete som vender i riktig retning. Hvorfor spurte du ikke om noen der ville bytte plass med deg?» spurte en. «Problemet var at det ikke satt noen der,» sa yekken, «jeg hadde ingen å spørre.»

Fremmede i Israel
De tyske jødene kom til Palestina/Israel som flyktninger, og opplevde livet der som hardt. Som vi så i historien om kibbutzene, måtte mange jobbe i Israel i yrker som lå temmelig fjernt fra det de var vant med. De fleste følte seg ikke hjemme. De ønsket egentlig å være i Tyskland, men det lot seg jo ikke gjøre. Mange av dem, kanskje de fleste, ønsket lenge ikke å bli integrert i den israelske kulturen. De så på den som dårligere enn deres egen. – Israels første statsminister, David Ben-Gurion, sa en gang at dersom de ikke hadde vært jøder, ville de ha støttet Hitler.

Ikke politikk
Men selv om mye gikk på tvers, satte de tyske jødene seg ikke ned og sturte (slik palestinerne har gjort). Mange av dem har gjort det bra i Israel som leger, advokater, professorer, embetsmenn, industriledere, avisredaktører og en rekke andre yrker.

Men få av dem har forsøkt seg i politikk. Den mest kjente er Yosef Burg, som mangeårig statsråd for NRP (det nasjonalreligiøse partiet). Han er for lengst ute av bildet. Hans sønn, Avram Burg, er nå det som svarer til vår stortingspresident. Men ellers har det vært få yekker i politikken.

Kanskje kan Mitzna bane veien for flere yekker også i politikken. Etter mange år er mange av dem nå mye mer integrerte i det israelske samfunnet enn tidligere.

Hovedkilde: En artikkel av Tom Segev i Ha’aretz 22. november 2002.

 

 


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart