Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nahal Hadera-parken

I løpet av Sukkot - løvhyttefesten - har skolebarna i Israel flere fridager, og på slike dager er det populært å dra til skoger og parker. Ett av de mest populære målene er den nylig resturerte Nahal Hadera-parken. Nahal betyr elv, og denne elven har tidligere vært beryktet for sin stank, som kom fra fabrikkene oppe i byen Hadera hvor elven har sitt utspring.

Lærerne som kom med skoleklasser i år 2002 uttrykte sin store forundring over hvilken forandring som hadde skjedde med elven og parken langs elvebreddene. Nahal Hadera var ikke til å kjenne igjen. Alt det negative som tidligere var sagt om elven og omgivelsene var borte. Helt frem til begynnelsen av 1990-årene var den nedre delen av elven en miljøkatastrofe. Kloakken fra fabrikkene var sluppet rett ut i elven og var grunnen til den forferdelige stanken.

Keren Kajemet – Jødisk Nasjonalfond – besluttet da, i samarbeide med det lokale elektrisitetsverket, å restaurere elven og parken. Prosjektet resulterte i en revolusjonerende forandring. Parken er blitt et samlingspunkt for de mange besøkende som kommer hit fra Hadera og landsbyene omkring. Alle kan glede seg over det rene vannet og den vakre parken.

Michael Tuchfield som er redaktør for radioprogrammet Voice of Israel, hadde hørt i radioen at JNF inviterte familier til å besøke parken under Sukkot-ferien. Han tok med seg familien på en slik tur og sa siden at «dette var som en drøm, at det gikk an å forandre en forurenset elv til et slikt prosjekt gjør godt for sjelen.» sa han

Restaureringen har skapt en elv med rent vann, en naturlig kanal fra Shomron-fjellene ned til kystsletten og gir innbyggerne en grønn lunge. Nahal Hadera-parken er helt eksepsjonell for Israel. Den kan skryte av å være Israels eneste elv med rent sjøvann.

Hva er grunnen til dette? Vannet kommer fra kraftstasjonen hvor man bruker havvann til å avkjøle maskinene med. Vannet absorberer en god del av varmen, og når det har oppfylt sin funksjon kanaliseres det tilbake til elven, varmt og rent, og videre ut i havet igjen.

Hver time blir det pumpet ca. 16 000 kubikkmeter vann ut i havet. Elven er hele 40 meter bred, og en stor demning hindrer ubehandlet kloakk fra å trenge inn i den øvre delen av elven. Dette er enda et eksempel på JNFs miljøskapende virksomhet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart