Økonomien

Her er noen glimt fra de økonomiske nyhetene i Israel. De er ikke særlig lystelige.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Statens inntekter
Statens samlede inntekter ble nesten 6 % lavere enn statsbudsjettet opprinnelig tilsa, og nesten 1 % lavere enn det reviderte budsjettet fra i sommer. Det var ca. 5 % lavere enn i 2001 (i fast pengeverdi).
Denne tendensen fortsetter. I desember kom det inn 3,6 % mindre enn i desember 2001. Inntekts- og eiendomsskattene gikk ned med hele 10 %.

Det som har reddet statsbudsjettet såpass som tilfellet har vært, er at momsen (merverdiavgiften) økte fra 17 til 18 %. Dessuten er flere avgifter økt (bl. a. på diesel og sigaretter).

Skattebyrden er redusert, fra 31,1 % i 2001 til 30,2 % i 2002. Skattebyrden er forholdet mellom skatter og avgifter på den ene siden og brutto nasjonalprodukt på den andre.

Rammer de fattige
Utbetalingene til arbeidsledige er redusert, i noen tilfeller med så mye som 34 %. Subsidier til folk i lavt betalte jobber er redusert med 44%.
Billettprisene for offentlig transport er økt. Egenandelene i helsevesenet er økt.
Enslige mødre ventes å arbeide fra barna er tre år. Før var grensen 7 år. Støtten til enslige mødre er redusert.

Bedrifter som legger ned
Ifølge Organisasjonen for uavhengige bedrifter i Israel la 35.000 bedrifter ned i 2001. I fjor var tallet ca. 50.000. I år ventes det å øke til 60.000.

En av mange grunner til økningen er at forsvaret (som kjøper mye mer fra mange flere bedrifter enn i Norge) har gitt beskjed om at regninger som forfalt i desember ikke blir betalt før i april. Mange små bedrifter må stenge. De har ikke råd til å betale lønninger og regninger uten å få penger i så lang tid. Noen kan riktignok få hjelp av at bedrifter som har mer enn 50 % av salget til det offentlige, kan få utsettelse med å betale inn mva.

Nedgang i salget
Ifølge Organisasjonen for uavhengige bedrifter i Israel faller salget i de fleste delene av økonomien. Turismen er redusert med 80 % (det må vel være siden før intifadaen startet i september 2000), salg av møbler er reduserrt med 30-40 %, klær og kultur begge ca. 30 %, mat og elektronisk utstyr med 15-20 %.

Organisasjonen frykter at regjeringen vil øke inntektsskatt og/eller eiendomsskatt. I så fall vil enda flere bedrifter gå over ende. Det samme gjelder hvis prisen på vann, gass og strøm øker. Organisasjonen ber regjeringen om å være rask med å utbetale arbeidsledighetstrygd til dem som har mistet jobbene sine.

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart