Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Sharansky tilbake i Russland

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

I januar [1997] var industri- og handelsminister Nathan Sharansky på besøk i Russland. [Det var det første besøket siden han fikk reise til Israel. Siden er det blitt flere, det er nå i 2003 et godt forhold mellom Israel og Russland.] Mange mener at Sharansky mer enn noen annen var mannen som sprengte det gamle Sovjetunionen. [Se artikkelen Bevisstgjøring av de sovjetiske jødene.]

Hovedhensikten med turen var å arbeide for økt handel og kontakt mellom Israel og Russland. Men Sharansky nyttet også anledningen til å foreta private markeringer. Han besøkte Lefortovo-fengslet, hvor han satt i nesten 9 år. Sharansky var der nesten 30 minutter lenger enn planlagt. Han bad om å få besøke en straffecelle. Lederen for fengslet prøvde seg med at slike celler ikke lenger fantes, men Sharansky gav seg ikke. Til slutt fikk han gå dit. Han tok med seg kona si, Avital, inn i cella, og de to var der i 10 minutter alene. «Den var enda mindre enn jeg husker,» sa Sharansky. «Det var stedet han vant sin største seier,» sa Avital, «seieren over seg selv».

Sharansky ble satt i straffecelle fordi han nektet å undertegne et papir om at det var galt å delta i den jødiske utvandringsbevegelsen i 1970-åra.

Sharansky ble spurt om han kunne tilgi dem som hadde fengslet og voktet ham. Han svarte: «Det er ikke nødvendig å tilgi dem som tapte.»

Han besøkte sin fars grav for første gang. Han stod stille foran grava lenge. På farens grav stod det: «Må han hvile i fred, og må hans ætt blomstre i Israel.» Nathan valgte dette mens han satt i fengsel.
Siden besøkte han grava til Andrei Sakharov, mannen som viste Nathan at selv ikke det mest undertrykkende regimet kan hindre en mann i å være tro mot seg selv.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart