Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Saddams krigsstrategi

Tirsdag 18. mars hadde Amir Taheri en artikkel i Jerusalem Post om Saddam Husseins strategi i den kommende krigen. Taheri skisserer Saddams planer slik (fritt og forkortet gjengitt):

Saddam har sendt soldater til grensen mot Iran. De skal forhindre at flyktninger kommer over grensen til Iran. I stedet skal flyktninger – hundretusener av dem – tvinges til å flykte mot de amerikansk-ledede styrkene i sør. Dersom folk ikke flykter i store nok mengder, kan han bruke trussel om kjemiske våpen til å jage dem, og om nødvendig kan han bruke kjemiske våpen mot dem. Han regner med at hundretusener av panikkslagne flyktninger som må tas hånd om av de amerikanske styrkene vil forsinke invasjonen.

Saddam Hussein vil gjemme sine beste og mest lojale styrker bak den vanlige hæren. Han vil bruke den som kanonføde.

Han vil gjøre de sivile tapene så store som mulig. Derfor har han plassert nesten alle sine viktigste våpen i tett befolkede områder. Det gjelder antiluftskyts, tungt artilleri og tanks, som han har stasjonert i byer, moskeer, utenfor sykehus og i skolegårder. – I en tale til sine offiserer sa han: «Vi skal se hvor mange irakere angriperne har tenkt å drepe.»

Saddam har delt Irak i fire deler, hver under ledelse av en militær leder. Ingen av disse militære lederne har noen militær utdanning, ikke en gang som vanlige soldater. En av dem er ikke i familie. Han heter Ibrahim al-Duri og skal kommandere fronten i nord. Det er en alminnelig oppfatning at han har overlevd fordi han er så middelmådig at ingen har oppfattet ham som noen trussel. I sør er det en fetter som styrer. Han kalles «Kjemi-Ali» fordi han var med å organisere massakrer på tusener av kurdere med kjemiske våpen for 25 år siden. Han er regnet som en psykopat som kan drepe så mange det skal være, og gjerne legge skylda på amerikanerne. I området sør for Bagdad er det en svoger av Saddam som har kontrollen.

I Bagdad-området er det hans sønn Qusai som får kontrollen. Her er nesten hele den republikanske styrken, ca. 200.000 soldater, stasjonert, sammen med ca. 4.000 tanks, mer enn 3000 luftvernkanoner og mange andre våpen.

At Saddam bruker nesten bare slektninger, viser hvor få han kan stole på, hvor smal hans maktbase er. I siste omgang er det han selv som har kontrollen over hele Irak.

Hvordan Saddam vil vinne
Saddam håper at hans taktikk vil forsinke de amerikansk-ledede styrkenes vei til Bagdad i flere uker, og at det blir store tap i menneskeliv. Han regner med at krigsmotstanden da vil bygge seg opp, og at hans europeiske venner vil få FNs sikkerhetsråd til å bestemme våpenhvile og organisere forhandlinger mellom amerikanerne og ham selv. Han kan tilby å trekke seg fra makten, og så overlate den til sønnen.

«Verden er på vår side,» sa Saddam på søndag. «Vi kan vinne denne krigen slik vi vant den forrige.»

Fritt etter en artikkel av Amir Taheri. Han har iransk bakgrunn, men bor nå i Paris og er redaktør i Politique Internationale.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart