Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Krigens følger for Israel

I israelske medier er det spekulasjoner om hvordan Israels situasjon er påvirket av krigen i Irak og det forløpet den fikk. Her er noen poeng, fritt gjengitt:

Terror
Selvmordsbombere har vært ett av de store problemene under terror-krigen som begynte i september 2001. Saddam Hussein har betalt 10.000 amerikanske dollar til familien til hver av selvmordsterroristene. I tillegg til sikker plass i Paradiset, en stor ære osv., har nok dette beløpet hatt betydning for mange potensielle terrorister: Ved å gjennomføre terror-aksjonen, sikret de sin fattige familie et beløp som etter deres forhold er kjempestort. – Etter tilsvarende logikk har det virket avskrekkende på mange potensielle terrorister at Israel nå rutinemessig river husene til selvmordsterrorister.

Når Saddam er borte fra makten, vil den økonomiske støtten til terroristenes familier forhåpentligvis falle bort. Israel håper at det kan hjelpe til med å redusere terroren.

Syria
USA vil trolig forlange av syrerne at de bringer Hizbollah under kontroll. Dersom syrerne blir tvunget til å stenge kontorene til de 14 terror-organisasjonene som har hovedkvarter i Damaskus, kan også det bidra til å redusere terroren. For disse organisasjonene gir retningslinjer og organiserer bråk, særlig i Gaza.

Og ellers har Syria fått beskjed om at massedrapsvåpen ikke blir godtatt, heller ikke at man skjuler Saddams folk.

Også Iran og andre land har indirekte fått et kraftig budskap om at terror ikke blir godtatt. Krigen kan styrke de såkalt moderate i den arabiske verden, også blant palestinerne.

Ingen østfront
Når israelerne planlegger forsvaret, må de alltid ta hensyn til at selv om araberne og muslimene generelt er oppsplittet, kan det nokså raskt skje en samling i et stort angrep mot Israel. Både Irak og Iran har mange ganger sagt at de skal fjerne Israel.

Men med Irak ute av bildet som en stor militær faktor, er trusselen om et storangrep fra øst sterkt redusert, i hvert fall på kort sikt. Det kan kanskje gjøre det mulig for Israel å redusere forsvarsbevilgningene noe. Også beredskapen mot kjemiske og biologiske våpen kan trolig reduseres noe.

I tillegg vil det virke avskrekkende på folk som eventuelt måtte tenke på et angrep å se hvilken makt USA har og er villig til å bruke.

Israels betydning redusert
Israel har ligget der som en slags strategisk verdi for amerikanerne: Dersom noe skjedde, ville Israel kunne handle mer eller mindre på amerikanernes vegne selv om amerikanerne ikke ønsket å gjøre noe selv. Men når det nå viser seg at amerikanerne kan føre krig selv, nesten uten egne tap, blir Israel mindre interessant i denne sammenhengen.

En følge av dette er at USA antakelig vil bli mindre villig til å støtte Israel militært med store beløp. Israelerne må nok være forberedt på å betale en større del av regningen selv.

Men fremdeles vil det trolig være et nært samarbeid mellom Israel og USA på militær forskning. Israelske tilbakemeldinger på hvordan amerikanske våpen virker i praksis har også betydd svært mye.

Forholdet til palestinerne
Hvordan den nye situasjonen vil virke inn på forholdet mellom Israel og palestinerne, er uklart. Det ser ut for at statsminister Sharon regner med at USA vil forsøke å få opprettet en palestinsk stat. Men neppe uten at terroren stopper og neppe på en måte som truer Israels sikkerhet. Hva dette betyr i praksis, gjenstår å se.

Hovedkilder: Herb Keinon 11. april 2003 i Jerusalem Post og Aviad Kleinberg 12.04.2003 i Ha’aretz.

Relatert tema:
Israel og Irak-krig

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart