Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelske arabere og terror

1. april kom en melding om at tre israelske arabere var blitt arrestert flere uker tidligere. De bodde i den velstående landsbyen Jaljulya, sørøst for Kfar Saba. Terrorcellen hadde planlagt å gjennomføre et angrep en gang i februar.

Hovedpersonen i gruppen heter Matsri. Hans mor er fra Kalkilya på Vestbredden. Hun giftet seg med en israelsk araber, og fikk dermed flytte til Israel. Matsri har rett til å besøke sine nære slektninger på Vestbredden. Under disse besøkene fikk han kontakt med en representant for Islamsk Jihad.

I løpet av disse kontaktene ble det drøftet flere alternativer for å gjennomføre et terrorangrep i Israel. Først var det tale om å kjøre en bil med sprengstoff fra Vestbredden til Israel og sette eksplosjonen av med en mobiltelefon. Men fordi veiene ble avstengt, ble det umulig.
I stedet ble Matsri opplært til å bruke eksplosiver slik at han selv kunne lage til, hjemme i Israel, en bil med bomber. Men Matsri fant ikke noe høvelig sted til å klargjøre bilen. Hans kontakt foreslo da at Matsri skulle kjøpe de nødvendige delene og lage bomber. Så skulle det komme en selvmordsbomber og gjennomføre angrepet.

Matsri fikk en venn til å hjelpe seg med å finne et høvelig angrepssted: En bussholdeplass i nærheten av en militærleir, Tzrifin. Matsri kjøpte et falskt identitetskort til selvmordsbomberen. Men han ble arrestert før planen kunne gjennomføres. I hans leilighet fant politiet 20 kg med eksplosiver og annet utstyr til bomber.
Matsri skal ha sagt at det var religiøse motiver for hans handling.

Uttalelse fra arabiske ledere
Medlemmer av Knesset, kommunale ledere og andre ledende personer i det arabiske samfunnet har opprettet Det israelsk-arabiske lederskapets overvåkingskomite. Talsmannen for komiteen, Abed Inbitawi, sier at komiteen fordømmer all innblanding av arabiske israelere i voldshandlinger. Men det er viktig å være klar over at i det konkrete tilfellet ovenfor er ingen ennå domfelt. Tidligere har de fleste anklagene mot israelske arabere vist å ikke holde i retten, og de anklagede er blitt frifunnet, ifølge komiteen.

Komiteen har oppfordret de israelske araberne til å uttrykke sine protester og sine meninger på en demokratisk og verdig måte, innenfor lovens ramme.

Den har også oppfordret de palestinske bevegelsene til å la være å blande unge arabere i Israel inn i sine handlinger. Men på den andre siden forstår og respekterer komiteen «den retten våre palestinske brødre har til å motsette seg den pågående okkupasjonen av 1967-områdene».

Andre episoder
I en leder skrev Jerusalem Post at i år 2000 var det 8 kjente tilfeller av at israelske arabere medvirket til terror. I 2001 var antallet 25, i 2002 var det 35. Samtidig er episodene blitt alvorligere: Mens det tidligere dreide seg om transport av terrorister fra Vestbredden og Gaza, er det nå blitt tale om aktiv medvirkning til å «myrde nære naboer». Israelske sikkerhetsfolk sier at nesten ingen terrorhandling nå blir foretatt lenger i selve Israel uten at israelske arabere deltar.

Arabiske ledere
Uttalelsene fra komiteen kunne kanskje virke beroligende. Men den nevnte lederartikkelen i Jerusalem Post framholder at det dessverre også kommer andre signaler fra arabiske ledere. De arabiske medlemmene av Knesset har oppført seg slik at deres velgere etter hvert er blitt åpent, høyrøstet og frekt anti-israelske. Holdningen er kompromissløst pro-palestinsk, pro-irakisk og pro-syrisk. Representantene kappes med hverandre om æren av å være «Mest anti-israelsk».

Jerusalem Post mener at israelske regjeringers holdninger til de israelske araberne har vært preget av ønsketenkning. Den vanlige kommentaren har vært at «et overveldende flertall av Israels arabere er lojale». Men det er et stort spørsmål om det fremdeles stemmer. Matan Vilnai, som er fra Arbeiderpartiet og var minister i Ehud Baraks regjering, har nylig sagt om de israelske araberne at det ikke lenger er «spørsmål om noen få råtne epler, men at hele tønnen er i ferd med å bli dårlig. Det er ikke lenger isolerte tilfeller, men et fenomen som ingen regjering kan godta og som lokale arabiske ledere vil gjøre vel i å ikke bagatellisere».

Det er på høy tid, skriver Jerusalem Post, at lederne for det arabiske samfunnet i Israel blir skremt og begynner å bekjempe den ilden de hittil har pustet til. Ellers kan ilden komme ut av kontroll og sluke oss alle, skriver avisen.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart