Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ehud Ya’ari: Intifadaen var mislykket

Ehud Ya'ari er en kjent israelsk reporter. I en årrekke har han hatt en fast spalte i Jerusalem Report (som i sin tid ble opprettet da Ya'ari og andre reportere fra venstresiden i Jerusalem Post sluttet i protest mot en ny, mer høyreorientert eier). Han er også TV-reporter i Israel. Han snakker arabisk og regnes som spesialist på arabiske saker. Det ser ut for at han har et nettverk av kontakter blant palestinerne.

I Jerusalem Report fra 28. juli i år har han en artikkel som heter Det er over. Her er noen punkter fra hans artikkel:

I et år har intifadaen langsomt visnet hen. Nå er den død. De fleste gruppene palestinere har omsider innsett det. Deres «betingelser» er mest et røykteppe. Saken er at intifada-volden var mislykket. Bak lukkede dører sier palestinerne at det var en fryktelig feiltakelse, at Arafat og de andre ansvarlige må forklare seg og at når tiden er moden, må man ta et oppgjør med dem som står bak terroren.
Riktignok vil det ennå kunne forekomme terror-episoder. Og det vil hele tiden være en trussel om at den blir tatt opp igjen for fullt. Det vil også stadig komme klager over at Israel ikke oppfyller sine forpliktelser.

Skyldes Israels tiltak
Våpenhvilen hadde ikke vært mulig uten at israelerne hadde ført en så kompromissløs politikk som de har gjort: Ta kontroll over mye av det palestinske området og komme med troverdige trusler om å gjøre det samme i Gaza, drap på terror-ledere, arrestasjon av et stort antall palestinere som er knyttet til terror, avstengninger av palestinske byer. Sikkerhetsgjerdet som Israel bygger, har også bidradd sterkt til presset som fikk palestinerne til å inngå våpenhvile. Uten disse tiltakene ville Arafat og hans folk ha fortsatt terror-krigen.

Framover
Ya’ari mener at Israel må fjerne veisperringer og oppheve avstengninger, sette fri en del fanger og forsøke å gjenopplive en døende palestinsk økonomi. Israel bør også overveie på nytt hvor gjerdet skal gå og hvor raskt det skal bygges, herunder å holde muligheten åpen for ikke å bygge så mye mer.

Til gjengjeld må Israel stå hardt på at det palestinske styret fjerner infrastrukturen til Hamas og de andre terrororganisasjonene. Våpnene må for eksempel ikke gjemmes av, men konfiskeres. Et annet ufravikelig krav må være at palestinerne endrer sin retorikk. Det er ikke bare snakk om å slutte å oppfordre til vold rett ut. Hele det underliggende budskapet må endres. [Ya’ari nevner ikke eksempler. Men ett kan være å slutte å kalle steder som ligger i Israel fra før 1967 for «okkuperte».]

Til slutt vil vi bare nevne at andre israelere frykter at hele våpenhvilen er en felle fra palestinsk side. Terrororganisasjonene bruker våpenhvilen til å bygge seg opp, og vil kunne utrette atskillig større skade i Israel hvis og når volden gjenopptas enn før våpenhvilen. Se artikkelen Våpenhvile for å bygge seg opp.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart