Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Rakett-trusler

Ved siden av selvmordsbomber er det Kassem-rakettene som er de mest typiske våpnene i den palestinske intifadaen. Hittil har de bare vært skutt fra Gaza. Rekkevidden har vært kort og treffsikkerheten dårlig, så de har gjort liten skade. Men det er ikke hyggelig å bo innen rekkevidde av dem, tross alt.

Kassem-rakettene er hjemmelagde, det vil si laget i enkle fabrikker i de palestinske områdene. Enkelte deler og oppskrifter blir smuglet inn fra arabiske land, ikke minst fra Hizbollah i Libanon.

Nå under våpenhvilen arbeides det hardt med å forbedre raketten. Rekkevidden er i ferd med å bli økt fra noen få kilometer til opptil 17 km, kanskje enda noe mer. Det bringer byen Ashkelon innen rekkevidde av raketter fra Gaza. Det har vært prøveskyting av slike raketter ut i Middelhavet.

Produksjon på Vestbredden
Det er nå tegn til at palestinerne begynner å produsere Kassem-raketter på Vestbredden også til bruk derfra. Det kan bli langt mer alvorlig. Grunnen er at en stor del av den israelske befolkningen bor innen rekkevidde av en Kassem-rakett med rekkevidde på opptil 20 km og utskutt fra Vestbredden. På det smaleste (ved Netanya) er Israel bare 16 km bredt.

Et stort antall mål vil være innen rekkevidde. For eksempel vil Knesset (Israels «Storting»), hovedveier, den internasjonale flyplassen og et stort antall store bygninger med mange mennesker komme under direkte trussel fra rakettene.

Rakettene blir laget bare noe få steder. Dersom det ikke hadde vært våpenhvile, ville Israel ha grepet inn og hindret at det skjedde. Ifølge «veikartet», som Abbas sier at han har godtatt fullt ut, skulle det palestinske styret hindre at terror-gruppene får våpen, og da selvsagt aller mest slike farlige våpen som dette. Men Abbas og hans folk sier rett ut at de overhodet ikke vil gjøre noe som helst i den retningen.
Det vil at så lenge våpenhvilen fortsetter, får terroristene stadig flere raketter som de kan ramme mesteparten av Israels innbyggere med. Og når disse rakettene først er laget, er de lette å spre og gjemme bort. Det kan bli vanskelig å få tak i alle selv om israelerne går inn igjen i de palestinske områdene. Det er produksjonen som må forhindres mest mulig.

Terrorisering
En israelsk militær ekspert, Ya’acov Amidror, sier til Jerusalem Post at raketter skutt fra Vestbredden vil forverre situasjonen i Israel betydelig. Når en rakett en gang har truffet rullebanen på Ben Gurion-flyplassen, vil alle utenlandske fly slutte å fly på Israel. Og det er nok med noen få raketter av og til mot Jerusalem og andre israelske byer. Det vil skape en usikkerhet og frykt som vil forverre livskvaliteten betydelig.

Dette betyr at Israel kan bli nødt til å gjøre slutt på våpenhvilen for å hindre at produksjonen av raketter blir altfor stor. Israel kan neppe leve med et stort antall raketter i hendene på rene terrorgrupper.

Hovedkilde. En artikkel av Caroline B. Glick i Jerusalem Post International, papirutgaven datert 15. august.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart