Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ayalon kritisk til Geneve-avtalen

I vår artikkel Fredsinitiativ fra grasrota fortalte vi om et fredsinitiativ med forholdsvis bred støtte blant "duer" i Israel og i de palestinske områdene. Blant dem som er nevnt i forbindelse med det, er "vår egen" rabbiner Michael Melchior, som nå er medlem av Knesset i Israel.

Vi fikk visst ikke med i artikkelen at initiativtakerne til aksjonen og forfatterne til det oppropet som fulgte med, er to personer: Israeleren Ami Ayalon, som er tidligere leder av den israelske etterretningsorganisasjonen Shin Beth og siden «fredsaktivist». Og den palestinske professoren Sari Nusseibeh, som vi har omtalt en rekke ganger. (Arafats mann i Jerusalem, Palestinsk protest mot selvmordsbomber, PLO: Ikke oppgi retten til å vende tilbake, Nusseibeh utestengt fra universitet, Palestinsk strid om Jerusalem). Det som skiller Nusseibeh fra nesten alle andre palestinske ledere, er at han åpent går inn for at palestinerne ikke kan insistere på en «rett til å vende tilbake» som ingen andre flyktninger fra den tiden (rundt 1948) har, og som ville ødelegge Israel som en stat der jøder har flertall og kan kontrollere sin egen skjebne.

Ifølge nyhetsmeldinger nå i november har ca. 100.000 israelere og mer enn 60.000 palestinere skrevet under på at de støtter prinsippene bak dette grasrot-initiativet. En rekke talsmenn for «Geneve-avtalen» framhever at de bygger videre på initiativet fra Ayalon og Nusseibeh.

Ayalon kritisk
I en artikkel i Jerusalem Post 18. november skriver Ami Ayalon at som veteran i ulike fredsbevegelser og Oslo-prosessen, er det med blandede følelser han ser på Geneve-initiativet. Mye der er godt og nytt. Men det er også punkter der som ikke kan godtas.
Det gjelder aller mest hvor tåket «Geneve-avtalen» er med hensyn til «retten til å vende tilbake». Uklarheten har gjort at ulike folk har kunne tolke ulikt hvor mange flyktninger og etterkommere av flyktninger som skal kunne vende tilbake til selve Israel.
Det er like provoserende, skriver Ayalon, at «Geneve-avtalen» tar til orde for å gi palestinerne suvereniteten over Tempelfjellet.

Ayalon skriver at initiativet han er med på, er uttrykt på en side. Det begrenser de palestinske flyktningenes rett til å vende tilbake til den palestinske staten, altså ikke til selve Israel. Og den utelukker palestinsk suverenitet over Tempelfjellet.
Og dette har mer enn 60.000 palestinere skrevet under på. Dette fremmer en demokratisk debatt i det palestinske samfunnet, noe som er meget positivt. Ayalon mener at det er den rette veien å gå.

Relaterte saker:
Geneve-avtalen
Langt fram til fredsavtale
Ayalon kritisk til Geneve-avtalen


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart