Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Korrupsjonsmistanke mot Sharon

Det har lenge vært snakk om at statsminister Ariel Sharon er mistenkt for korrupsjon.
En tidligere Sharon-medarbeider, David Spector, har stått fram på TV og fortalt at det har foregått ulovlige ting, og at Ariel Sharon visste om det.

Mange israelere har lagt liten vekt på det: En rekke politikere, særlig på høyresiden, er blitt etterforsket og ofte også tiltalt for uregelmessigheter. Nesten alle er blitt frifunnet. Og i de få tilfellene hvor noen er blitt dømt, er en stor del av befolkningen overbevist om at de domfelte er forholdsvis uskyldige. Ikke helt uskyldig, kanskje, men ikke mer skyldig enn politikere på venstresiden – som nesten aldri blir utsatt for rettsforfølgelse, selv i tilfeller da det åpenbart har foregått ulovligheter.

Men nå ser det mer alvorlig ut for statsminister Sharon. En tidligere medarbeider, David Spector, har stått fram på TV og fortalt at det har foregått ulovlige ting, og at Ariel Sharon visste om det. Noe av det han sier, har han lydopptak av til bevis.

Appel-saken
Nå er det tatt ut tiltale mot David Appel. Han var tidligere framtredende i Sharons pareti, Likud, og hadde mye med Sharon-familien å gjøre. Tiltalen går ut på at Appel har blandet rollene på en måte som må regnes som korrupsjon. Han har, ifølge tiltalen, bestukket en rekke folk, blant dem Ariel Sharons sønn Gilad og kanskje også Ariel Sharon selv.

Og dersom Appel har betalt dem bestikkelser, har jo de tatt imot bestikkelser, og det er også straffbart. Påtalemyndighetene overveier nå tiltale mot blant andre Gilad Sharon og Ariel Sharon. Også tidligere ordfører i Jerusalem, nå visestatsminister, Ehud Olmert er i søkelyset.

For Sharon-familiens del skal det dreie seg om at Appel betalte 4-5 millioner kroner for «konsulent-tjenester» fra Gilad, og det er vanskelig å se at Gilads kompetanse og tid har tillatt ham å gjøre arbeid som skulle tilsi en så stor betaling.

Som motytelse skulle Ariel Sharon, som var utenriksminister, drive lobby-virksomhet på vegne av diverse prosjekter Appel hadde gående, blant annet ett i Hellas. Det hører med til historien at det ikke er blitt noe av de prosjektene Sharon-familien angivelig har engasjert seg i.

Både Appel og Sharon-familien nekter straffeskyld. Og Ariel Sharon nekter at han har visst noe om hva sønnene drev med i disse sakene. Den tidligere medarbeideren sier at Sharon visste mer enn han innrømmer.

Dersom Ariel Sharon blir tiltalt, blir han automatisk suspendert fra sin stilling som statsminister til sakene er avklart i retten.

Valgpenger
I tillegg foreligger en angivelig korrupsjonssak til. Under en valgkamp på slutten av 90-tallet tok Ariel Sharon imot større beløp i støtte enn loven tillater. Det ble påpekt i en rapport fra riksrevisjonen. Rapporten påpekte også at et israelske Arbeiderpartiet brøt loven i langt større omfang. Ariel Sharon tilbakebetalte det som var for mye, Arbeiderpartiet har ikke gjort noe. Likevel blir Arbeiderpartiet ikke rettsforfulgt (mange vil si selvsagt), mens Sharon blir etterforsket. Den urettferdigheten folk føler i denne saken, og særlig at Sharon ble nektet å forklare seg på TV før valget, var en viktig grunn til Sharons store valgseier siste gang. Korrupsjonsanklagen gjelder imidlertid særlig et lån som ble tatt opp for å kunne tilbakebetale pengene.

Dramatisk
Dersom Sharon blir tvunget til å trekke seg, kan det få store konsekvenser for israelsk politikk. Ingen kan i dag forutse virkningene av det.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart