Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

IDF lover å knuse terroristene i Hamas

To selvmordsterrorister utløste sine eksplosiver nesten samtidig på to busser i Be'er Sheba tirsdag ettermiddag, 31. august. Minst 16 mennesker ble drept og opp i mot hundre personer skadet. Blant de drepte var en 3 år gammel gutt. Det er det første selvmordsangrepet som terrororganisasjonene har klart å gjennomføre i Israel på fem måneder.

TERRORBOMBENE I BE’ER SHEBA: 16 drept i dobbel bussterror To selvmordsterrorister utløste sine eksplosiver nesten samtidig på to busser i Be’er Sheba tirsdag ettermiddag, 31. august. Minst 16 mennesker ble drept og opp i mot hundre personer skadet. Blant de drepte var en 3 år gammel gut.

Det er det første selvmordsangrepet som terrororganisasjonene har klart å gjennomføre i Israel på fem månede.

14. mars ble 11 mennesker drept i det siste selvmordsangrepet i Ashdod havn. Hamas har påtatt seg ansvaret for angrepe.

På denne siden blir det publisert nyhetsmeldinger i forbindelse med terrorangrepe.

AKSJONER ETTER TERRORBOMBENE: Onsdag ble husene til de to terroristene som stod bak Be’er Sheba angrepet ødelagt eller delvis ødelagt. Israelske styrker sentrerte sine aksjoner mot Kawasmeh-klanen i Hebron. Denne palestinske storfamilien har stått bak minst fem selvmordsangrep de siste åren.

Terrorcellen til Ahmed Kawashmeh gjennomførte blant annet angrepet mot en buss i Jerusalem i fjor. 23 mennesker ble drept i eksplosjonen, de fleste av dem bar.

– Hamas er ikke en gruppe fanatiske ungdommer som sitter i Hebron og sender ut selvmordsbombere. Hamas er som en blekksprut med fangarmer i Damaskus og Gaza. Adressen [til et oppgjør med Hamas] må også være i Syria, sier reserveoffiseren Moshe Elad til Jerusalem Post. Elad er ekspert på palestinske forhold. Han mener Hamas ikke kan sees på som en bevegelse med mange uavhengige terrorceller, men en militær og politisk enhe.

– Hebron har en rik terrorhistorie, skriver Arieh O’Sullivan i Jerusalem Post. For to år siden hadde de israelske sikkerhetsstyrkene mer eller mindre renset bort alle terror-reirene i byen, men i de siste par årene har Hamas-cellene vært i stand til å gjenoppbygge seg sel.

14 av ofrene i terrorangrepet tirsdag ligger fortsatt på sykehus

FORSVARSMINISTER SHAUL MOFAZ: – En stor andel av terrorismen i de palestinske områdene kommer fra Hamas-hovedkvarteret i Damaskus og fra Hizbollah i Libanon, sier forsvarsminister Shaul Mofa.

– Angrepet i Be’er Sheab kom på direkte ordre fra Damaskus, sa statsminister Ariel Sharon til president Moshe Katsav onsdag. Regjeringskilder har utpekt Hamas-lederen Moussa Abu Marzook som bakmannen bak det doble terrorangrepe.

Også forsvarssjef Moshe Ya’alon advarer Syria, hvor den politiske toppledelsen i Hamas sitte.

– IDF vil ikke være bundet av landegrenser i sin kamp mot terror, varslet IDF-sjefe.

– Vi vil ta et oppgjør med alle som finansierer og leverer våpen til terrororganisasjoner, sa Ya’alon i sin tale til politikere i Knesse.

Israelske toppledere har vært svært sparsomme med å antyde hva svar landet vil gi på terrorangrepet

BE’ER SHEBA: – Hvorfor? Hvorfor Hvorfor?, gråter 19-åringen Miri Yossef i Be’er Sheba. – Hvorfor tok de broren min? Collegestudenten Emanuel Yossef var på et kort besøk i hjembyen da han ble offer for terroristenes blodtørste bomber tirsdag ettermiddag. Emmanuels bror ber journalisten skrive ned følgende uttalelse: – Det er på grunn av venstresiden at alle disse terrorangrepene skjer, sier han

ISRAELSKE REAKSJONER: – Krigen mot terror vil fortsette med uforminsket styrke. Det er både regjeringens og min personlige politikk. Vår kamp mot palestinsk terrorisme har ikke noe forbindelse med fremgangen i adskillesesplanen, sier statsminister Ariel Sharon i en uttalelse etter angrepe.

Utenriksminister Silvan Shalom la ansvaret for terrorangrepet på Yasser Arafat, som ikke har tatt med seg annet enn "terror og ondskap etter at han returnerte til de palestinske områdene" fra Tuni.

Terroristene har infiltrert Israel fra Hebron, i et område hvor sikkerhetsbarrieren ikke er utbyg.

– Terroren vi så i dag er et godt bevis på at Israels sikkerhetsgjerde er strengt nødvendig, sa David Baker, en talsmann for Sharo.

– Palestinerne mister aldri en mulighet til å ødelegge sjansene for en fornyet fredsprosess, sa president Moshe Katsav tirsdag kveld. "Denne type barbari er en tragedi, ikke bare for ofrene og deres familie, men også for palestinerne selv." IDF: En omfattende dramatisk militæroperasjon er lite sannsynlig etter det doble terrorangrepet i Be’er Sheba tirsdag, skriver Jerusalem Post. IDF kommer til å trappe opp målrettede aksjoner mot Hamas-mål i Hebron og Gaza-stripen. Det er ventet at byen Hebron, hvor terroristene kom fra, vil bli isoler.

Kort tid etter selvmordsbombene, undersøkte israelske soldater husene til terroristene Ahmed Kawasmeh og Nasim Subhi Jabari. Det ble gjort forberedelser til å sprenge disse i luften. Kawasmeh er en slektning av Imad Kawasmeh, som er kommandant for Hamas i Hebron. Familien er nært knyttet til palestinsk terroraktivite.

– Palestinere vil ikke få komme inn eller ut av Hebron, bortsett fra de som trenger humanitær assistanse, sier en israelsk offise.

– Hebron er en av de siste uavhengige festningene til Hebron. Resten av Vestbredden er kontrollert av Hizbollah og iranerne, sier en israelsk tjenesteman.

Israelske sikkerhetsstyrker vil trappe opp vaktholdet langs grensen mot de palestinsk kontrollerte områdene i søre del av Vestbredden. I dette området er sikkerhetsgjerdet ikke utbygd

SKILDRING FRA ØYENVITNER: Klokken var 14.50 israelsk tid, da terroristene slo til i Be’er Sheba tirsdag. De to bussene som gikk i luften eksploderte bare med hundre meters avstand inne på området til sentralbuss-stasjonen i ørkenbye.

– Jeg hørte en eksplosjon og løp mot stedet. I løpet av sekunder kom den neste eksplosjonen, sier Gil Yehezeke.

– Da jeg kom dit lå det mennesker på bakken, skadde mennesker, ben som var revet av, forteller Yehezeke.

Sjåføren i den andre bussen fikk en følelse av trusselen som ventet da den første bomben eksploderte. Yaakov Cohen kjørte ti meter videre og åpnet dørene. Han anslår at 10 til 15 mennesker klarte å forlate bussen før terroristen utløste bombe.

Cohen hadde ikke sett noen mistenkelige personer blant passasjerene på forhån.

– Det er veldig vanskelig å identifisere en terrorist, sier Cohen

PALESTINSKE REAKSJONER: Selvmordsterroristene bak massakren i Be’er Sheba ble tirsdag hyllet av mulimske ledere på Gaza-stripen. Angrepet blir omtalt som en "heltemodig operasjon&quot.

Omkring 20.000 Hamas-tilhengere feiret angrepet i gatene i Gaza, skriver Ha’aretz. Også i de store byene på Vestbredden deltok hundrevis i feiringe.

– Det er så godt å få hevne seg, sa en av de feirende i Gaza, mens han løftet et bilde av den drepte Hamas-lederen Abdel-Aziz al-Rantissi høyt i være.

De palestinske selvstyremyndighetene gav en generell fordømmelse "mot ethvert angrep mot sivile, enten det er israelere eller palestinere&quot.

På samme tid holdt Yasser Arafat et møte med tilhengere fra byen Salfit på Vestbredde.

– Vi vil marsjere mot Jerusalem, vi vil ofre millioner av martyrer, sa Arafat i sitt berømte krigsrop. "Jerusalem er hovedstaden i staten Palestina", la PLO-lederen til

ANALYSE: Veien fra Hebron til Be’er Sheba er relativt lett å forsere for terrorister, fordi det mangler en sikkerhetsbarriere i dette området, skriver militæranalytiker Ze’ev Schiff i Ha’aretz. Avstanden mellom de to byene er svært kor.

Schiff peker ut den "eneste oppskrift" Israel har for å avverge selvmordsterror: Reagere på etterretningstips i forkant av planlagte angre.

Arrestere eller likvidere pesoner som er direkte involvert i terrorbomben.

Trappe opp konstruksjonen av sikkerhetsgjerde.

"Straffe" dem som støtter terro.

– De siste månedene har vist at denne oppskriften er relativt suksessfull, skriver Schif.

For Hamas er det viktig å gjennomføre angrep i denne perioden hvor Israel planlegger tilbaketrekning fra Gaza-stripen. Den fundamentalistiske terrororganisasjonen ønsker at tilbaketrekningen skal fremstå som et militært nederlag for Israel

ISRAELSKE REAKSJONER: Israelske politikere av alle avskygninger brukte tirsdagens doble terrorangrep til å forsvare sine egne politiske standpunkter i sikkerhetspolitikken, skriver Jerusalem Pos.

Statsminister Ariel Sharon sa angrepet var uavhengig av adskillesesplanen, og at hans politikk vil forbli uforandre.

– I stedet for at hæren bruker energien på evakuering, burde den bekjempe terror, sa NRP-minister Zevulun Orle.

– Adskillesesplanen eksploderer i ansiktet vårt, mener den høyreorienterte ministere.

– Angrepet viser at konstruksjonen av sikkerhetsgjerdet må forseres, sa Shinui-leder Yosef Lapi.

Knesset-medlem Ophir Pines-Paz (Ap) ba regjeringen bygge gjerdet langs den kortest mulige ruten, langs den grønne linj.

– Israel må doble sin innsats for å eliminere terror og få fremgang for freden, sa Arbeiderpartiets leder Shimon Peres.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart