Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arafats penger

Fra det palestinske styret ble opprettet i 1994 og til nylig har det vært vanlig å sette annonser i de palestinske avisene hvor familier og individer søker økonomisk hjelp fra Yasser Arafat. Andre skrev brev til ham. Og så bestemte den øverste lederen personlig, på bakgrunn av en slik "saksbehandling", hvor mye støtte de skulle få.

Fra det palestinske styret ble opprettet i 1994 og til nylig har det vært vanlig å sette annonser i de palestinske avisene hvor familier og individer søker økonomisk hjelp fra Yasser Arafat. Andre skrev brev til ham. Og så bestemte den øverste lederen personlig, på bakgrunn av en slik «saksbehandling», hvor mye støtte de skulle få.

Han gav litt forskjellig. Da sønnen til en av hans viktigste rådgivere giftet seg for to år siden, var Arafats gavesjekk på 50.000 dollar (over 300.000 kroner)! Med pengene har Arafat kunnet holde på makten.
For omtrent tre år siden ble Arafat tvunget til å utpeke Salam Fayyad, som er respektert i vide kretser, til finansminister. Før det hadde Arafat selv full kontroll over mye av de over 30 milliardene kroner i internasjonal hjelp som kom inn på bank-kontoene til det palestinske styret siden 1994. En kilde i det palestinske finansdepartementet sier at de ikke kunne bruke en shekel uten at Arafat godkjente det.

5-6 milliarder dollar
En palestinsk redaktør i Ramallah sier: «Arafat tar med seg i graven hemmeligheten om sine bank-kontoer, til stor skuffelse for de fleste palestinere. Det palestinske folket er blant de fattigste i verden, deres ledere blant de rikeste.»

Ingen vet hvor mye Arafat eide rundt om i verden. Forbes magazine anslo hans formue til 200 millioner dollar, mens israelsk og amerikansk etterretning anslår den til 6 milliarder dollar. De får støtte av Jawid al-Ghussein, en tidligere finansminister i PLO som nå bor i London. Han anslår at Arafats finansimperium var verd 5 milliarder dollar – fem tusen millioner amerikanske dollar – da han trakk seg i 1996.

Eiendelene er i bank-kontoer, investeringer i flyselskaper, banan-plantasjer, høyteknologibedrifter, aksjer som bare hans aller nærmeste finansrådgiver Muhammad Rashid kjenner til. Rashid benekter at Arafat har hatt noen hemmelige kontoer noe sted. Han benekter også at han selv har tatt 200 millioner dollar fra det palestinske budsjettet.

Suha Arafat
At Arafat i hvert fall ikke har vært helt blakk, kan man se på kona, Suha. Inntil i fjor fikk hun 100.000 dollar – ca. 700.000 kroner – i måneden av palestinske penger. Så ble summen halvert, så siden har hun måttet forsøke å overleve med ca. 350.000 kroner i måneden. Det var nok vanskelig, for hun sa at palestinerne var ute etter å «ødelegge» henne!
Nå er hun under etterforskning av franske myndigheter for 11,4 millioner dollar som er overført til hennes konto fra en sveitsisk bank.

Den israelske avisen Ma’ariv forteller 12. november om et møte i Paris mens Arafat lå på dødsleiet. Det var mellom Suha Arafat, Arafats rådgiver Mohammad Rashid og de palestinske lederne. Lederne lovte Suha Arafat at hun skulle få det samme beløpet som hittil hvis hun skrev under på en avtale som bl. a. innebar å avsløre alle Arafats bank-kontoer og investeringer og tillate at det som tilhørte det palestinske styret, ble overført dit. «Røv ikke pengene fra det palestinske folket,» sa de. Og dersom hun ikke skrev under, ville det palestinske folket aldri gi henne fred og ro. Det endte med at hun skrev under. Men hun vil altså fortsatt få 50.000 dollar i måneden. – Så langt fra Ma’ariv.

900 millioner dollar forsvant
Ifølge Ghussein, som burde vite det, begynte pengene å strømme inn i 1979. Da fikk PLO 200 millioner dollar i året fra arabiske land, nesten halvparten fra Saudi-Arabia. Men da Arafat støttet Saddam Husseins invasjon av Kuwait i 1990, førte det til raseri i mange arabiske land, og støtten ble kraftig redusert.

Ifølge Det internasjonale pengefondet kom 900 millioner dollar av inntektene i det palestinske styret aldri fram til det palestinske finansdepartementet. I stedet gikk pengene inn på en bankkonto i Tel Aviv, en konto Arafat kontrollerte. Siden er pengene blitt borte fra den kontoen, og bare noen få mennesker vet hvor de ble av.
I rapporten står det også at 34 millioner av de 74 millionene dollar som var budsjettert i 2003 til Arafats eget kontor, var borte etter å være overført til uidentifiserte organisasjoner og personer.

Ghussein sier at Arafat har stjålet milliarder fra det palestinske folket, og det har ført til korrupsjonen i det palestinske lederskapet og den makten Arafat hadde over dem. Ghussein sier at i 12 år satte han selv inn 7-8 millioner dollar på Arafats personlige bankkonto. Arafat hadde kontrollen over dette alene.

Så uoversiktlig som Arafats økonomi har vært, venter de færreste å finne alle beløp. Men det palestinske styret håper i hvert fall å finne noe.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart