Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Minst 216 skadet under evakuering

Israelske sikkerhetsstyrker har onsdag ødelagt ni ulovlige hus som var satt opp ulovlig i utposten Amona på Vestbredden.

AMONA:Israelske sikkerhetsstyrker har onsdag ødelagt ni ulovlige hus som var satt opp ulovlig i utposten Amona på Vestbredden.

Det brøt ut voldelige sammenstøt mellom styrkene og en stor mengde protestanter, og minst 216 mennesker skal være skadet, i følge Jerusalem Post. Magen David Adom hadde registrert 115 skadde personer, skriver Ha’aretz.
Tre Knesset-medlemmer fra ytre høyre, Effie Eitam, Aryeh Eldad og rabbi Binyamin Elon, er blant de skadde. Tilstanden for en politimann, som ble truffet av en sementblokk, skal være kritisk. Til sammen skal 48 politimenn ha blitt lettere skadet. 43 av aksjonistene ble arrestert.
Til sammen skal over 4.000 politimenn og soldater ha deltatt i evakueringen og husødeleggelsen. Motstanden fra bosetterne og deres høyreorienterte støttespillere var langt tøffere enn ventet. Flere tusen aksjonister skal ha omringet husene som skulle ødelegges.
– Politiet brukte større styrker under evakueringen av Amona enn det de brukte under den mest intense fasen av evakueringen på Gaza-stripen, skriver Ha’aretz.
Store mengder aksjonister oppholder seg fortsatt i området.
Ha’aretz rapporterer om flere tilfeller fra tirsdag og onsdag hvor bosettere har latt sin protest gå ut over palestinere og journalister i området.

1. feb. 2006 kl. 16.30
C. Myrland

EHUD OLMERT (KADIMA):
– Israel vil ikke tolerere dette
Fungerende statsminister Ehud Olmert fordømmer den voldelige motstanden som evakueringsstyrkene i Amona ble møtt med onsdag.
– Dette er et fenomen som ikke kan fortsette eller bli akseptert. Når murstein blir kastet mot hodene til soldater og politimenn har man gått over streken, sa han i et møte i en Knesset-komité.
– Jeg ønsker å gi et varmt håndtrykk til sikkerhetsstyrkene som gjennomfører denne vanskelige operasjonen. De viser beundringsverdig tilbakeholdenhet og fasthet overfor denne uventede offensiven [fra bosetterne], sa Olmert.
– Det er vold for voldens skyld, og ikke en ideologisk kamp, mener Olmert, i følge Jerusalem Post.
Kadima-politiker og regjeringsmedlem Roni Bar-On sier myndighetenes forsiktighet overfor bosetterdemonstrantene er over.
– Fra nå av vil loven bli håndhevet, varsler Bar-On. Han kritiserer bosetterlederne for å bruke barn i kampen mot evakueringsstyrkene.

1. feb. 2006 kl. 16.30
C. Myrland

UZI LANDAU (LIKUD):
– Olmert tror konfrontasjon vil hjelpe Kadima
– Ehud Olmert var ute etter en konfrontasjon i Amona for å styrke Kadimas posisjon før det kommende valget, mener Likud-politikeren Uzi Landau, i følge Yedioth Aharonoth.
– Statsministeren nektet å akseptere en kompromissforslag fra bosetterne, sier Landau. Bosetterne foreslo å flytte de ni ulovlige bygningene til en annen bosetning.
– Palestinerne bygger mer enn tusen illegale boliger i Jerusalem-området hvert år. Men Olmert bryr seg bare om ni hus i Amona, sier Landau.
Lenger ute til høyre i det politiske spektrum reageres det også kraftig på sikkerhetsstyrkenes oppførsel under evakueringen.
– Når medlemmer av Knesset blir slått eksisterer det ikke noe demokrati lenger, sier partiet Nasjonal Union i en uttalelse.

1. feb. 2006 kl. 16.30
C. Myrland

AMIR PERETZ (AP):
– Denne krisen kunne vært unngått
– Det er ingen grunn til at håndhevelse av loven og ødeleggelse av ulovlige bygninger skal forårsake skader og en alvorlig krise, mener leder for Arbeiderpartiet, Amir Peretz. Han mener situasjonen kunne vært unngått dersom han selv hadde vært statsminister.
Organisasjonen Fred Nå ber Ehud Olmert evakuere alle utpostene på Vestbredden, «for å løse problemet en gang for alle».
– Dagens vold er resultatet av år med lovløshet, sier de i en uttalelse.

1. feb. 2006 kl. 16.30
C. Myrland

ALEX FISHMAN:
– Det dreier seg bare om ni ulovlige bygninger
I sin spalte i Yedioth Aharonoth, spør Alex Fishman hva konflikten i Amona dreier seg om.
– Er det ideologi? Adskillelse? Prinsippsaker? På ingen måte. Dette er bare slagord som tildekker at det er snakk om ulovlig bygging: En gruppe mennesker bygde hus på eget initiativ [uten godkjenning fra myndighetene], på privateid [palestinsk] land. Høyesterett gav ordre om å ødelegge bygningene og huseierne bestemte seg for å gjøre dette til en nasjonal sak.
– Innbyggerne i Amona fikk tilbud om å forlate området i fred, i bytte om å få bygge lovlig annet sted, hevder Fishman.
Fra hans ståsted er konflikten i Amona drevet frem av bosetterlederne som ble ydmykhet under evakueringen sist høst.

1. feb. 2006 kl. 16.30
C. Myrland


ANALYSER AV AMONA-KONFLIKTEN:
Ha’aretz: Granskning av politivold «uunngåelig»
Et døgn etter den voldelige konfrontasjonen i Amona analyserer israelske journalister hva som gikk galt.

Yaakov Katz i Jerusalem Post
– Politiet ønsket å begrense skadene så mye som mulig, men dette målet ble ikke delt av bosetterne, skriver Yaakov Katz i Jerusalem Post. Han rapporterer om protestanter i Amona som ropte «vi ønsker krig, vi ønsker krig».
– De unge aktivistene, stort sett fra bosetninger på Vestbredden, avslo å lyde ordre fra noen, også fra bosetterlederne, påpeker Katz. Han er svært forsiktig med å kritisere sikkerhetsstyrkenes oppførsel.
– IDF vil sette seg ned for å se hvordan de kan slå ned volden «bedre» neste gang, rapporterer han.

Amos Harel i Ha’aretz
Venstreorienterte Ha’aretz er normalt mer kritisk til bosetterne og høyreaktivistene enn Jerusalem Post, men Amos Harel går langt i å kritisere evakueringsstyrken i sin kommentarartikkel.
– Konfrontasjonen i Amona har sin årsak i en «destruktiv kombinasjon av flere faktorer»: En regjerings valgkamp-strategi, kyniske bosetterledere, utøylet opprør av hundrevis av bosettere og noen politimenn som mistet selvkontrollen, begynner Harel.
– Det var ikke en håndfull aktivister som utførte ekstrem vold, men flere hundre, påpeker Harel. Han trekker paralleller til starten på den første intifadaen på slutten av 1980-tallet.
Harel forstår at politiet ikke kunne reagere mot aktivistene med silkehansker, men beskriver en rekke eksempler på bevisst vold fra evakueringsstyrken som var «overdreven» og unødvendig.
– Ikke-voldelige jenter og voksne ble slått i hodet med klubber. Knesset-medlemmer ble skadet. Flere titalls demonstranter ble slått med overlegg i mage og lyske, skriver Harel.
Journalisten mener både Ehud Olmert og bosetterlederne var interessert i en tøff konfrontasjon. Olmert blokkerte ethvert kompromissforsøk, og Yesha-rådet kom med et forslag først når det var for sent, skriver han.
Selv om mange av politimennene oppførte seg «profesjonelt», vil tv-bildene fra Amona «forfølge politiet og IDF i lang tid fremover», tror Harel. Han mener en omfattende granskning vil være «uunngåelig».

2. feb. 2006 kl. 05.00
C. Myrland


SIKKERHETSKILDER:
– Flere utposter skal fjernes
– En eller to andre utposter skal sannsynligvis evakueres før valget 28. mars, opplyser sikkerhetskilder til Ha’aretz.
– Vi skulle forberedt evkueringen av Amona bedre og hindret aktivistene i å ta seg inn i området, sier en kilde.

2. feb. 2006 kl. 05.00
C. Myrland

 

ISRAELS SIKKERHETSMINISTER:
– Selvsagt vil vi avvikle flere illegale utposter
Israels sikkerhetsminister, Gideon Ezra, lover å evakuere flere illegale utposter på Vestbredden. «Selvsagt, vil det bli flere», sier han til Jerusalem Post.
I følge avisen vil det være tre utposter i Yitzhar-regionen som står for tur. Yitzhar ligger sørvest for Nablus, og det blir antatt at fem utposter er etablert i området. Givat Ariel er tom og inneholder bare en bygning. Den største, Shalhevet Yitzhar, har 13 bygninger og seks fastboende familier. Mitzpe Yitzhar er tidligere avviklet tre ganger, og ble sist gjennoppbygget tidlig i 2005.
Torsdag vandaliserte bosettere i Yitzhar militære kjøretøy og truet personell, styrker som var utplassert i området for å beskytte bosetterne for palestinske terrorister. Etter angrepet har IDF trukket styrker tilbake fra området.
Onsdag kjempet tusenvis av bosetter-aktivister mot evakueringsstyrken i utposten Amona. Lørdag kveld planlegger bosetterne en demonstrasjon i Jerusalem i protest mot politiets voldsbruk under evakueringen.
– Regjeringen vil ikke sette ned noen granskningskommisjon. Politiet gjør sin egen interne oppsummering som en standardprosedyre etter hver operasjon, sier Ezra. Israels regjering og sikkerhetsstyrkene mener bosetterne fremprovoserte volden.
Etter krav om granskning fra den politiske opposisjonen, vil det bli et møte om evakueringen av Amona i Knesset i neste uke.
Bosetteraktivistene, mange bare tenåringer, mener voldsbruken mot evakueringsstyrken var «legitim», rapporterer Yedioth Aharonoth. En stor gruppe unge aksjonister lar seg ikke lenger dempe av moderate religiøse ledere og eldre bosetterledere som maner til ikke-vold.

3. feb. 2006 kl. 07.00
C. Myrland

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart