Søk

Carter og «apartheid»

Jimmy Carter (USAs president 1977-81) har skrevet en bok med tittelen Palestina: Fred, ikke apartheid. Han skriver der at han mener at Israel på mange måter behandler palestinerne verre enn de hvite behandlet de svarte i Sør-Afrika. Han gir Israel skylden for det meste som er galt.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Jimmy Carter (USAs president 1977-81) har skrevet en bok med tittelen Palestina: Fred, ikke apartheid. Han skriver der at han mener at Israel på mange måter behandler palestinerne verre enn de hvite behandlet de svarte i Sør-Afrika. Han gir Israel skylden for det meste som er galt.

Dette har, selvsagt, vakt betydelig oppstuss blant mange jøder i USA, ikke minst fordi mange av dem i sin tid stemte på Carter. En gruppe rabbinere i Phoenix (Arizona) bad om å få snakke med Carter. Møtet varte i over en time, og var saklig og respektfullt. Men rabbinerne ble skuffet.

Ikke Israel
Men ikke alt var helt negativt. Carter fortalte rabbinerne at det brennbare ordet «apartheid» ikke var ment på selve Israel. Israel er et levende demokrati. Ordet gjaldt bare Vestbredden og Gaza. Rabbinerne sa at de var «sjokkert» over dette, for det er ingenting i boka som tilsier noen beundring for Israel. Carter lovte å være mer nøye med å gi uttrykk for forskjellen.

Lederen for gruppen, rabbiner Andrew Straus, snakket i telefon med Carter etter samtalen. Han spurte Carter om han mente at palestinerne hadde noe av skylden for at fredsprosessen brøt sammen. Men Carter kunne ikke se noe galt hos palestinerne.

Trakk seg
Kenneth Stein har vært med i styret på Carters senter for menneskerettigheter tilknyttet Emory-universitetet i Atlanta. Han har vært tilknyttet senteret i 23 år. Han trakk seg på grunn av boka. Stein sa at boka er «full av faktafeil, kopiert materiale uten kildeangivelse, overfladisk fremstilling, iøyenfallende utelatelser og deler som rett og slett er oppdiktet».

Hindringer i debatten
Carter sier at i USA kan konflikten mellom Israel og araberne ikke drøftes ordentlig. For Israels venner er så sterke at de som ser ting annerledes, ikke tør stå åpent fram med det. Han påpeker at AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) bruker sin «legitime rett» til å øke støtten for Israel i Washington. Men den «overveldende ensidigheten for Israel» som Carter mener finnes i USA, tilskriver han først og fremst «det kristne samfunnet».

Brev
I etterkant av møtet i Phoenix har Carter sendt ut et brev til jødene i USA. Der gjentar han at når han har brukt uttrykket «apartheid», gjelder det ikke selve Israel. Han uttrykker også forståelse for at israelerne er dypt bekymret for terroren «fra noen palestinere», og tror at et flertall av israelerne ønsker fred med naboene.

Ikke rasisme
Carter presiserer også at den «apartheid» som han ser ikke er av samme typen som den som var i Sør-Afrika. Israels «apartheid» bygger ikke på rasisme, men på at et mindretall av israelerne ønsker palestinsk land (jødiske bosetninger). Carter mener at volden skriver seg fra protester mot dette.

Annet
Carter gir uttrykk for at Israel har rett til å eksistere innenfor det han kaller «de lovlig anerkjente grensene fra 1967».

Han nektet å stille til debatt med Alan Dershowitz på Brandeis-universitetet. Dershowitz har skrevet flere bøker for Israel. Carter sa at Dershowitz «vet ingentng om situasjonen».

Kommentar
Det vi som Israels venner først og fremst reagerer på ved Carter (og mange andre), er den dype mangelen på forståelse av at verken Hamas eller mange mer sekulære palestinske organisasjoner er interessert i en fred hvor det også finnes et Israel. Mye av det Carter kritiserer, skyldes en krig Israel er påtvunget, og hvor israelerne ikke ser noen alternativer for selv å kunne ha et land det er godt å bo i. Hvis og når naboene vil ha en varig fred hvor også jødene kan leve i fred i sin egen stat, vil det meste kunne ordne seg.

Kilder: To artikler i Jerusalem Post: Ben Harris den 18. desember og en artikkel fra Associated Press 16. desember 2006.


Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart