Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– IAF flyr jevnlig inn i syrisk luftrom

Fire eller fem israelske kampfly krysset inn over syrisk territorium kort tid etter midnatt torsdag 6. september, i følge det offisielle syriske nyhetsbyrået. Flyene skal ha sluppet drivstoff-tanker over åpne områder nord i Syria, uten at det medførte ødeleggelser eller personskader.
Syria hevder israelske fly krenket deres luftrom over kystbyen Latakia natt til torsdag 6. september. Israelske myndigheter nekter å svare på rapportene. Les mer om spenningen mellom Syria og Israel på temasiden Neste krig.

 

– Syrisk luftforsvar åpnet ild mot de israelske jagerflyene, sier en talsmann i den syriske hæren. Han hevder dette skal ha tvunget jagerflyet å vende tilbake og ut over Middelhavet.

– Vi advarer den israelske fienden mot denne aggressive handling, og forbeholder oss retten til å svare på en passende måte, legger han til.

Jagerpiloter velger gjerne å droppe drivstoff-tanker når de kommer under fiendtlig beskytning. Dette øker flyets manøvreringsevne.

– Ikke for vane å svare
Israel benekter ikke at de flyr rutinemessige tokt over Libanon, men det er uklart hvor ofte kampfly krysser inn over syrisk territorium.

Torsdag kveld nektet fortsatt de israelske forsvarsstyrkene å kommentere Syrias påstander om overflygning av syrisk luftrom. «Vi har ikke som vane å svare på slike rapporter», heter det i en uttalelse fra IDFs talsmannskontor.

I følge Yedioth Aharonoth har IDF endret sitt offisielle svar på hendelsen tre ganger. En talsmann for statsminister Ehud Olmert viser til forsvarsstyrkenes uttalelse og gir ikke flere kommentarer.

– Beviser at Israel ikke ønsker fred
Syrias informasjonsminister Mohsen Bilal kommer med harde utfall mot Israel etter hendelsen.

– Israel ønsker i virkeligheten ikke fred. Landet kan ikke overleve uten aggresjon, forræderi og militære budskap, sier Bilal. Han sier regimet i Damaskus nå vurderer et svar på den israelske «aggresjonen».

Spørsmålet er hvordan Damaskus vil svare
Det er fortsatt uklart hvor mange israelske fly som fløy inn i syrisk luftrom natt til torsdag, skriver Yoav Stern i Ha’aretz. En syrisk analytiker mener hensikten med overflygningen var å teste ut ruter over Syria som israelske fly kan ta uten å bli oppdaget av syrisk radar.

Helt siden Syria slapp nyheten om overflygningen, har Damaskus understreket at de har rett til å svare på det de anser som en israelsk provokasjon. Syrias respons vil bli avgjørende for hvordan saken utvikler seg videre, mener Stern. Så langt ser det ut som om Damaskus holder seg til vanlig reaksjonsmønster – nemlig å be om fordømmelse av Israel i FNs sikkerhetsråd.

Syria og Israel er formelt sett i krigstilstand, men har opprettholdt en våpenhvile på Golan-høydene siden 1974.

MINISTER GHALEB MAJADELE:
– IAF flyr jevnlig inn i syrisk luftrom
Vitenskap-, sport- og kulturminister Ghaleb Majadele ble det første israelske regjeringsmedlemmet som brøt den selvpålagte stillheten etter anklager fra Damaskus om krenkelse av syrisk luftrom.
– Israelske luftstyrker (IAF) flyr «jevnlig» inn i syrisk luftrom, skal Majadele ha sagt fredag i følge Ha’aretz. Den arabiske politikeren tror ikke den påståtte hendelsen vil utløse en krig.
– Det er sannsynlig at flyene kom inn i syrisk luftrom for å ta bilder eller ved en feil, sier Majadele til den arabiske Nasaret-avisen A-Sinara.

Fredag 7. sep. 2007 kl. 10.30
C. Myrland

IRAN:
– Zionist-regimet «sprer usikkerhet» i Midtøsten
Iran har tilbudt Syria «all mulig assistanse» etter den påståtte israelske overflygningen tidlig torsdag morgen.
– Målene med denne provoserende handling fra zionist-regimet var å flytte oppmerksomheten bort fra deres interne krise til andre områder enn Palestina, å spre usikkerhet i regionen og dekke over alle tabbene fra den 33 dager lange krigen mot Libanon, sier talsmann for Irans utenriksdepartement, Mohammad Ali Hosseini.

Fredag 7. sep. 2007 kl. 07.30
C. Myrland

USA:
Vil ikke kommentere
Det amerikanske utenriksdepartementet vil ikke kommentere Syrias påstander om israelsk overflygning.
– Jeg kommer ikke til å spekulere om historier som så langt jeg vet ikke har noe grunnlag i virkeligheten, sier talsmann i UD, Tom Casey
Det samme svaret kommer fra president George W. Bush.
– Avviser å kommentere, svarte talsmann for Det hvite hus, Tony Fratto.
Russiske myndigheter har uttrykt «ekstrem bekymring» over nyhetene fra Syria.

Fredag 7. sep. 2007 kl. 07.30
C. Myrland

ISRAELSKE FORSVARSKILDER:
– Israel er «fullt forberedt» på krig i nord
Israel er «fullt forberedt» dersom det skulle bryte ut en konflikt på nordfronten, sa forsvarskilder torsdag kveld. Samtidig forteller IDFs Nordkommando innbyggerne i Nord-Israel at det «ikker er grunn til bekymring».
Spenningen mellom Syria og Israel er tilbake i nyhetsbildet, etter at israelske fly, i følge påstandene til syriske myndigheter, krenket syrisk luftrom natt til torsdag.
Både statsministerens kontor og utenriksdepartementet har opprettholdt en fullstendig «blackout» når det gjelder informasjon om hendelsen. Tjenestemenn har nektet å besvare spørsmål både for åpen mikrofon og «off the record», skriver Yaakov Katz og Herb Keinon i Jerusalem Post.
– Jeg vet ikke hva du snakker om, svarte statsminister Ehud Olmert da han ble konfrontert med hendelsen av Ha’aretz torsdag kveld.
– Jeg vet ikke hva som skjedde, svarte visestatsminister Haim Ramon.
Det er i Israels interesse «å redusere spenningen og roe ned situasjonen», sier Tzahi Hanegbi, som er leder for Knessets utenriks- og forsvarskomite.
Israelske generaler har fortsatt sitt arbeid etter opprinnelige planer, for å prøve å formidle et inntrykk av at alt er som vanlig.

Fredag 7. sep. 2007 kl. 07.30
C. Myrland

AL ARABIYA:
– Israelske fly skulle ødelegge russiske luftvern-raketter
– De israelske flyene som kom inn over syrisk territorium torsdag var på oppdrag for å nøytralisere nye russiske luftvern-systemer som er utplassert langs den syriske Middelhavs-kysten, sier en anonym israelsk i følge den arabiske tv-stasjonen Al Arabiya. Den israelske kilden skal ikke ha spesifisert nøyaktig hva som var målet og hvor målene befant seg, i følge Hærens Radio.
Toktets mål kan ha vært å teste det syriske luftforsvaret eller overvåke rakettbaser for langtrekkende raketter, i følge spekulasjoner fra israelske analytikere. Etter Den andre Libanon-krigen har Syria økt sine innkjøp av våpensystemer kraftig.

Lørdag 8. sep. 2007 kl. 13.00
C. Myrland

ANALYSE AV AMOS HAREL:
– Det er å håpe at det vil ende uten krig
Til tross for Syrias påstander om israelsk overflygning natt til torsdag, ser krigsbekymringene fra sommermånedene ut til å være mindre, skriver Amos Harel iHa’aretz.
Harel mener overflygningen var en ydmykelse av Bashar Assad, men han tror ikke den syriske presidenten er ivrig etter å sette i gang en direkte konfrontasjon med Israel. «På torsdag så det mer sannsynlig ut at han vil finne mer indirekte måter å få sin hevn på.»
– Det er å håpe at denne historien vil ende uten krig, men det er viktig å huske at israelsk etterretning ikke alltid forstår oppførselen til den syriske lederen. Assad er ikke en israeler og tenker ikke som en israeler. Hans reaksjon kan være veldig forskjellig fra hva Israel forventer eller tenker er fornuftig, avslutter Harel.

Lørdag 8. sep. 2007 kl. 11.00
C. Myrland

VISEPRESIDENT FAROUK SHARA:
– Politiske og militære ledere vurderer Syrias svar
Syria vurderer fortsatt hvordan de vil svare på den påståtte israelske overflygningen natt til torsdag. Militære toppledere skal være involvert i konsultasjonene, i følge visepresident Farouk Shara.
– Avgjørelsen kommer om ikke lenge, sier han til den italienske avisen La Repubblica.
Sjefsredaktør i den offisielle syriske avisen Tishrin, Issam Dari, beklager at den arabiske verden har vært stille etter at Syria presenterte sine anklager torsdag ettermiddag. «Det avslører det faktum at Syria ikke bare er isolert internasjonalt, men også i den arabiske verden», skriver han. Hittil er det bare Den arabiske liga, Qatar og Jemen som har fordømt Israel.
I dag vil den syriske utenriksministeren Walid Moallem presentere tyrkiske ledere med «beviser» på at israelske fly krenket syrisk luftrom natt til torsdag. Moallem vil også møte EU-representanter i Ankara, melder Ha’aretz.

Søndag 9. sep. 2007 kl. 09.00
C. Myrland

PENSJONISTMINISTER RAFI EITAN:
– 15 terrorgrupper opererer fra Damaskus
Den israelske regjeringen ser ut til å ta retorikken som kommer fra Damaskus med stor ro. Statsminister Ehud Olmert og forsvarsminister Ehud Barak har foreløpig ikke uttalt seg om saken. Dette er et tegn på selvtillit, mener Aluf Benn i Ha’aretz.
Søndag morgen oppfordret pensjonistminister Rafi Eitan til å ikke bekymre seg over uttalelsene til Syrias visepresident. Eitan understreket at Israel ønsker fred, men tror ikke at konflikten med Syria kan bli løst over natten.
– Det er 15 terrorgrupper som opererer fra Damaskus. Det er umulig å ønske fred og representer terror samtidig, sa Eitan. Den tidligere etterretningsmannen mener israelske medier blåser opp saken om de påståtte overflygningene for mye.

Søndag 9. sep. 2007 kl. 09.00
C. Myrland

TYRKIA:
Krever forklaring fra Israel
To drivstoff-tanker fra israelske F-15I jagerfly skal være funnet i Tyrkia, like ved grensen til Syria. En tyrkisk avis har trykket uklare bilder av det de hevder er drivstofftankene. En anonym tyrkisk tjenestemann krever forklaring fra Israel, skriver Jerusalem Post.
Torsdag hevdet syriske myndigheter at israelske fly hadde krenket syrisk luftrom samme natt. Israelske myndigheter opprettholder fortsatt politikken med å ikke kommentere anklagene. Amerikanske myndigheter har heller ikke gitt noen kommentar, og høster derfor kritikk fra den offisielle syriske avisen, Tishrin.

Lørdag 8. sep. 2007 kl. 19.30
C. Myrland

LIBANESISK AVIS:
– Syria kaller inn deler av reservestyrkene
I følge en ubekreftet melding i en libanesisk avis har Syria begynt en delvis mobilisering av reservestyrker. Det er uklart om innkallingen er en reaksjon på Syrias påstander om en israelsk overflygning av syrisk territorium torsdag, skriver Al-Naher, i følge Jerusalem Post.
Israelske forsvarskilder mener innkallingen er av defensiv natur, og ikke offensiv. Den økte spenningen som oppstod etter Syrias anklager, skal nå ha begynt å falle, i følge en anonym tjenestemann i det israelske forsvaret.
– Israel har ingen interesse av å gå til krig mot Syria og syrerne vet også at de ikke har noe å vinne på å gå til krig mot oss, sier han. IDF frykter Syria vil gjengjelde med terrorangrep.

Mandag 10. sep. 2007 kl. 07.30
C. Myrland

REGJERINGSMØTET:
Ingen ministere snakket med pressen
Israel fortsetter å holde tett når det gjelder anklagene fra Damaskus om israelsk krenkelse av syrisk luftrom. Under regjeringsmøtet søndag ble pressen holdt borte fra ministerne, og journalistene ble sendt på gangen etter statsminister Ehud Olmerts åpningsord.
– Jeg verdsetter de israelske forsvarsstyrkene og deres offiserer, som gjennomfører modige og uvanlige operasjoner, uten noen pause. Dette er en aktivitet som naturlig nok ikke kan bli fortalt til befolkningen alltid, sa Olmert. Han uttrykte også håp om at Israel vil få et nytt år med «stadig økende sikkerhet og styrke».
I forbindelse med den jødiske nyttårsfeiringen skulle Olmert ha gitt 25 intervjuer med ulike israelske medier, men disse ble avlyst på onsdag.
– Kanskje Olmert allerede visste hva som skulle skje i Syria neste dag, spekulerer Ehud Asheri i Ha’aretz.
– Etter Olmerts mening, er det nødvendig med stillhet for å redusere Israels profil og la syrerne beholde noe ære, fortsetter Asheri.

Mandag 10. sep. 2007 kl. 07.30
C. Myrland

ARABISK KNESSET-MEDLEM:
– Krigsskyer samler seg
Det drusiske Knesset-medlemmet Said Naffaa er på besøk i Damaskus, til tross for et spesifikt forbud fra den israelske regjering som nektet ham utreise.
– Krigsskyer samler seg mellom Syria og Israel som et resultat av «Israels aggressive intensjoner», sier Naffaa til nyhetsbyrået AP.
Syrias utenriksminister Walid Muallem hevdet mandag at israelske krigsfly slapp «levende ammunisjon» over syrisk territorium torsdag.
Tidligere Knesset-medlem Azmi Bishara, som er mistenkt for forræderi etter Den andre Libanon-krigen, tror de israelske flyene gjennomførte et angrep i Syria.

Mandag 10. sep. 2007 kl. 23.00
C. Myrland

SYRIAS UTENRIKSMINISTER:
– Israelske fly skjøt fire raketter mot bakkemål
– Vi forventer en unnskyldning fra Israel «gjennom de vanlige kanaler», skal Syrias utenriksminister Walid Moallem ha sag til europeiske diplomater mandag.
Han hevdet også at israelske fly avfyrte fire raketter mot mål i Syria natt til torsdag.
De israelske flyene ble oppdaget av syriske radarsystemer da de allerede var langt inne i syrisk luftrom. Rakettene ble utløst kort tid etter at flyene ble oppdaget, i følge utenriksministeren.

Tirsdag 11. sep. 2007 kl. 09.00
C. Myrland

NORD-KOREA:
– Israels invasjon av luftrom en provokasjon
Nord-Korea kommenterte tirsdag den påståtte hendelsen der israelske jagerfly skal ha flydd inn i syrisk luftrom. Dette er i følge landet en «farlig provokasjon», skriver det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.
– Dette er en veldig farlig provokasjon, ikke langt fra vandalisme av Syrias suverenitet og det latterliggjør den regionale fred og sikkerhet, hevdet en talsmann for regimet.

Onsdag 12. sep. 2007 kl. 07.00
K. O. Bakken


AMERIKANSKE KILDER TIL CNN:
– Israels angrep «etterlot et stort hull i ørkenen»
Israel gjennomførte et luftangrep i Syria natt til torsdag, bekrefter anonyme kilder fra USA og Midtøsten til CNN. De amerikanske kildene skal være både fra forsvarsstyrkene og administrasjonen.
I følge deres fremstilling, kan operasjonen også ha involvert israelske bakkestyrker som styrte luftangrepet som «etterlot et stort hull i ørkenen». Målet kan ha vært våpen som kommer fra Iran og skal til Hizbollah i Libanon.
– Den israelske regjering er veldig fornøyd med den vellykkede operasjonen, sier kildene. Amerikanerne uttrykker tilfredshet over budskapet som er sendt til Syria og Iran: At Israel kan komme dypt inn på deres territorium, angripe aktuelle mål og komme ut igjen når det er nødvendig.
I følge syriske myndigheter var de israelske flyene langt øst i landet, mot grensen til Irak. Verken Damaskus eller Jerusalem har bekreftet CNNs opplysninger, understreker Jerusalem Post.

Tirsdag 11. sep. 2007 kl. 19.00
C. Myrland

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart