Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Graver Hamas islamismens grav?

Takket være "massakren" militsstyrkene til Hamas gjennomførte på Gaza-stripen 12. november kan den arabiske verden være i ferd med å modereres, tror professor Dror Zeevi.

Takket være «massakren» militsstyrkene til Hamas gjennomførte på Gaza-stripen 12. november kan den arabiske verden være i ferd med å modereres, tror professor Dror Zeevi.

På slutten av 1970-tallet skrev en arabisk forsker ved navn Fouad Ajami, en artikkel med tittelen «Slutten på pan-arabismen.» Han mente sjokket etter Seksdagerskrigen satte en definitiv stopper for den arabiske drømmen om én forent arabisk stat. Senere har verden fått se at han hadde rett.

Professor og foreleser ved Ben Gurion Universitetets fakultet for Midtøsten-forskning, Dror Zeevi, mener det er grunnlag for å tro at noe liknende er i ferd med å skje også i dag.

Frem til nylig har mange forskere ment at brede lag av den arabiske befolkning har identifisert seg med radikal islam. Forbildene har vært mange, blant dem Det muslimske brorskap i Egypt, Irans revolusjonære regime og Osama Bin-Ladens globale jihad. Men i dag har det glansbildet man har hatt av disse organisasjonenes «bragder», sakte men sikkert gått opp i limingen. I følge Zeevi er det særlig fire ting som har ført til dette.

For det første har den iranske revolusjonen mislyktes. Den nye virkeligheten som ble lovet landets innbyggere er ikke innfridd. I beste fall har ingenting endret seg fra slik det var før revolusjonen. På mange områder har det også blitt verre.

Det andre han nevner er den stadige nedslaktingen av shia-muslimer i Irak, direkte utført av sunni-muslimer. Selv ikke innen islam klarer altså de ulike grupperingene å forenes broderlig. De religiøse lederne opptrer som korrupte og lettkjøpte.

Et tredje og veldig viktig punkt er fremveksten av moderat islam i Tyrkia. Den sittende moderat-muslimske regjeringen fremmer på mange punkter konservativ vestlig moral, også i spørsmål om ekteskap. På en attraktiv måte har man klart å kombinere pro-vestlighet, nasjonale verdier og islam som religion.

Sist, men ikke minst, har en ganske fersk hendelse spilt sin rolle den siste tiden. Hamas, organisasjonen som en gang var radikal islams store håp, har nå vist sitt sanne ansikt. 12. november i år var mange Fatah-tilhengere samlet i en fredelig markering, for å hedre avdøde Yassir Arafat. I stedet skulle Hamas-styrker uten grunn arrestere 200 personer, og ta minst seks uskyldige liv. 31 personer skal ha blitt såret i kampene som oppstod.

Internasjonal arabisk presse kalte hendelsen for et «blodbad» og en «massakre av uskyldige mennesker.» Selve håpet til radikal islam ble med denne hendelsen massakrert, tror professoren. Arabisk presses reaksjoner er bare et tegn på den genuine misnøyen den jevne araber nå føler overfor radikal islam. Og de kommende tiårene vil trolig vise oss resultatet av denne gjennomgripende holdningsendringen, tror Zeevi.

Kilde: «Beginning of the end» (Yedioth Aharonoth, 22.11.2007)


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart