Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Egypt lar Hamas smugle våpen i fred

Det Egypt utretter når det gjelder våpensmugling til Hamas i Gaza, er "forferdelig dårlig og problematisk, sa den israelske utenriksministeren, Tzipi Livni i et møte i utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset 24. desember 2007.

Når islamistene i Hamas får så mye våpen, reduserer det muligheten for at pragmatiske palestinere kan få igjen kontrollen i Gaza.

Hundre tunneler
Israels radio siterte en høytstående talsmann for det israelske forsvaret (IDF) som bekreftet at det foreligger video-opptak som viser at egyptiske soldater hjelper Hamas-folk med smugling, i stedet for at de skulle forhindre det.

Talsmannen sa at hvis Egypt hadde ønsket å stanse smuglingen inn i Gaza, kunne det vært gjort for lenge siden. Han sa at det er omtrent hundre tunneler. Det gjør det mulig for Hamas å smugle store mengder våpen og andre varer fra den egyptiske siden av grensen til Gaza.

I tillegg til den smuglingen Hamas står for selv, driver andre grupper smugling mot å betale en avgift til Hamas på 3.000 dollar per dag. For en tid siden nektet en smuglergruppe å betale. Da stengte Hamas den aktuelle tunnelen.

Egypt er fornærmet
Ifølge Jerusalem Post har Israel gitt videoen av egyptisk smuglerhjelp til Hamas til den amerikanske Kongressen. Hensikten skulle være at Kongressen kan ta det i betraktning når den bestemmer hvor stor hjelp USA skal gi til Egypt.

Opplysningen ble offentlig kjent like før Israels forsvarsminister Ehud Barak reiste til Egypt for å snakke med president Mubarak og andre framstående egyptere. En høytstående egyptisk talsmann benektet at Egypt ikke gjør nok for å hindre smugling. [Mange israelere vil si at de gjør nesten ingenting.]
Den egyptiske talsmannen likte heller ikke uttalelsen fra Livni i Knesset-komiteen. Slike anklager fra Israels side «skader forholdet mellom Israel og Egypt og virker det motsatte av hva vi ønsker å se, nemlig at forholdet blir styrket,» sa han. Livni burde fokusere på fredssamtalene med palestinerne i stedet for å komme med «ubegrunnede beskyldninger», sa han.

Det er tydelig at egypterne misliker at videoen er blitt kjent og for mye oppmerksomhet om våpensmuglingen til Gaza generelt. Det gjelder rimeligvis særlig fordi det muligens kan få betydning for hvordan den amerikanske Kongressen behandler økonomisk støtte til Egypt. Det er kanskje det som ligger bak at Egypt kjøper avansert oppdagerutstyr av amerikanerne. Det gjenstår å se hvordan det blir brukt.

Strid i Israel
Talsmannen i forsvarssaker for opposisjonspartiet Likud, Yuval Steinitz, kritiserer den israelske regjeringen for en for svak holdning til Egypts klare avtalebrudd slik det viser seg på den omtalte videoen.
Talsmenn for regjeringspartiene svarer at riktignok er forholdet til Egypt dårlig. Men alternativet – brudd med Egypt – er mye verre. Tross alle svakheter er et best mulig forhold til Egypt strategisk viktig for Israel. Talsmennene beskylder dem som har lekket opplysninger om videoen for å ville ødelegge møtet mellom Barak og Mubarak.

Kilde: En artikkel av staben på jpost.com (Jerusalem Post) den 25. desember 2007.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart