Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Aqsa-moskeen?

1. januar 1973: Postverket i Jemen begynte det nye året med å utgi tre frimerker i forbindelse med BRANNEN I AQSA-MOSKEEN - 2-ÅRS-MINNE. To år? Merkene utkom nesten tre og et halvt år etter brannen! Aqsa-moskeen? Den blå, åttekantete bygningen med den gylne kuppelen er slett ikke Aqsa-moskeen, men Klippedomen!

Koranens 17. kapittel begynner slik: «Lovpriset være Ham [Allah], som om natten førte sin tjener [Muhammed] fra den hellige moské til den fjerneste moské.» Den fjerneste moské, arabisk: masdsjid al-aqsa, har vært tolket som Medina; i dette verset lover Allah å føre Muhammed fra Mekka tilMedina. Men den tolkningen som er blitt stående, er at det dreier seg om Jerusalem, som var (den første) bønneretningen, og særlig Tempelplassen, selv om tempelet forlengst var ødelagt. Og på selve himmelfartsstedet ble Klippedomen («Omarmoskeen») – Qubbat a’Sakhra – reist. Selve Tempelplassen med sine muslimske helligdommer kaller araberne i dagHaram a’SjarifDen fornemste helligdommen. Helt syd plassen ble så Aqsa-moskeen reist, der den bysantiske Maria-basilikaen hadde stått.

Er det skjedd en forveksling mellom a’Sakhra og al-Aqsa? Kan man bomme med over ett på når den kriminelle brannen skjedde, kan man kanskje også bomme med 125 meter på hvor det brant? Men det er lite trolig at Klippedomen skulle være avbildet ved et rent mistak. Den er jo den mest kjente islamske bygningen i Jerusalem; den ble avbildet på osmanske merker så tidlig som i 1919. Klippedomen med den forkylte kuppelen er selve symbolet på det arabiske og muslimske Jerusalem. Det er trolig grunnen til at den er avbildet; det gjør den sionistiske brannstiftingen mer alvorlig. Aqsa-moskeen har et langt mer anonymt utseende, med en midre, blygrå kuppel, som ikke er så egnet til propaganda.

I islams periferi ligger Malaysia, som utgav to merker i 1978 og to i 1982 til støtte FOR PALESTINAS FRIHET. Merkene viser symbolet for det ufri Jerusalem og Palestina, Klippedomen, men teksten viser til Aqsa-moskeen. – Også i islams utkant kan aversjonen være stor mot det som kan vekke sympati for Israel og jødene: I følge NTB-Reuters har Malaysia forbudt Steven Spielbergs film Schindlers liste.I 1980 utgav det islamsk-tyrkiske Kypros to merker i SOLIDARITET MED DET PALESTINSKE FOLK, symbolisert ved den gylne domen over klippen i Quds (Jerusalem), Klippedomen kalt Aqsa-moskeen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart