Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Lederkampen i Kadima

Israel har nå en statsminister som sitter på oppsigelse. I midten av september skal statsministerens parti, Kadima, holde primærvalg for å velge en ny partileder, og det ligger i kortene at hun eller han blir landets nye statsminister (selv om det meste går an i israelsk politikk).

De som skal velge en ny statsminister, er altså de ca. 70.000 israelere som er medlemmer av Kadima-partiet. Det er demokratisk betenkelig i seg selv. Men det er også andre spesielle forhold ved valget.

De to hovedkandidatene er utenriksminister Tzipi Livni og transportminister Shaul Mofaz. Mofaz beskylder Livni for å mangle erfaring. Hun har blant annet lite militær kunnskap, mens Mofaz er general. Men det sies at Mofaz likevel ikke er «den skarpeste kniven i skuffa».

Noe av det som kjennetegner situasjonen, er at kandidatene omhyggelig unngår å fortelle velgerne hva de mener på viktige felter. Hva mener de om en palestinsk stat, om Jerusalem, hva vil de gjøre hvis Hamas forsøker å overta Vestbredden, hva vil de gjøre med Iran? Slike og mange andre spørsmål tier begge kandidatene med.

Men det er alminnelig antatt at Mofaz ligger til høyre for Livni. Det blir spekulert i at dersom det skulle bli kjent hvilke innrømmelser utenriksminister Livni allerede har gitt i sine samtaler med palestinerne (i Annapolis-prosessen), ville hun tape valget.

Mofaz skal ha inngått tvilsomme avtaler med folk som arbeider innenfor hans felt som minister. Han skal ha gitt løfter om utnevnelser, jobber og ulike former for hjelp, til dels gjennom fagforeninger. Det går rykter om rene bestikkelser overfor drusere og arabere.

Men Mofaz og hans folk benekter at de har gjort noe galt.

Netanyahu
Likud-partiet under ledelse av Benjamin Netanyahu er ikke med i regjeringen. Tidligere viste meningsmålingene at utenriksminister Livni kunne slå Netanyahu ved et nyvalg. Men nå ser det ut for at Netanyahu vil kunne vinne valget uansett hvem som leder de andre partiene (Kadima og Arbeiderpartiet) og framstår som deres statsministerkandidat.

Arbeiderpartiet gjør det så dårlig at partiets leder, Ehud Barak, ikke ser ut til å være aktuell kandidat som statsminister.

Derfor vil antakelig de nåværende regjeringspartiene forsøke å unngå nyvalg. Det betyr at når den nye lederen av Kadima er valgt (nåværende statsminister Ehud Olmert er ikke kandidat), vil Kadima, Arbeiderpartiet og de andre regjeringspartiene sette mye inn på å få dannet en ny regjering uten å måtte gå til nyvalg.

Kilder: En rekke artikler på jpost.com (Jerusalem Post), haaretz.com (Ha’aretz) og ynetnews.com (Yediot Aharonot).

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart