Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ingen «proporsjonal maktbruk» i neste krig

Hizbollah er en shia-muslimsk organisasjon i Libanon. Sommeren 2006 hadde Israel en krig med denne organisasjonen. Israel stanset krigen fordi FN vedtok blant annet at Hizbollah skulle avvæpnes. FN bøyde seg for Israels krav om et stort antall FN-soldater i Libanon som skulle sikre at det skjedde.
Israel og Norge har bestilt Joint Strike Fighter fra USA. (Illustrasjonsfoto)

 

Men det gikk som mange hele tiden fryktet at det ville gå: De mange FN-soldatene har ikke gjort noe som helst for å hindre Hizbollah i å ruste opp til neste krig. (Se for eksempel artikkelen UNIFILs kystovervåkning en vits.) Allerede etter kort tid hadde Hizbollah erstattet de tusener av raketter de sendte mot Israel under krigen. For noen måneder siden gikk en kvalifisert gjetning ut på at Hizbollah hadde 40.000 raketter – av mange størrelser og rekkevidder – som kan brukes mot Israel i neste krig. Hizbollah er islamistisk og legger ikke skjul på at målet er å få Israel bort fra kartet. Så de fleste tar det for gitt at før eller siden blir det en ny krig. Riktignok virker det ikke som om noen av partene er interessert i krig akkurat nå. Men på lengre sikt kan en krig bryte ut mellom Hizbollah og Israel. En sannsynlig årsak er at Hizbollah vil støtte Syria og/ eller Iran i en konflikt med Israel.

Umulig med infanteri
I tiden etter krigen sommeren 2006 har det vært mye debatt i Israel om hvordan neste krig skal føres. Vi har fått høre at hæren trener på å nedkjempe Hizbollah-stillinger. Det er ikke lett, fordi det er mye tunneler og mange bærbare våpen som er lette å skjule og vanskelige å få has på. Men vi har fått høre at det arbeides med saken og at hæren er mye bedre forberedt nå enn den var forrige gang.

I oktober 2008 hadde Amos Harel en artikkel i Ha’aretz om dette. Han siterte en rekke høye offiserer i det israelske forsvaret. De ser ut for å være kommet til at det ikke er mulig å overvinne Hizbollah i vanlig krig med infanteri og tanks uten at Israel lider uforholdsmessig store tap. Og det er umulig å ødelegge Hizbollahs raketter og utskytingsramper, i hvert fall for små raketter. De er skjult inne i hus, i busker og kratt og i tunneler. De kan raskt bringes i stilling og avfyres, og så er de borte igjen før Israel får reagert.

Holde Libanon ansvarlig
De israelske offiserene er derfor kommet til at det ikke er mulig å gjøre noe annet enn å holde Libanon ansvarlig for angrep fra libanesisk område, slik at angrep på Israel besvares med angrep mot Libanons infratruktur (bruer, veier, kraftverk m.m.) I tillegg vil landsbyer det blir skutt raketter fra, måtte regne med å bli ødelagt.

Filosofien fra israelsk side vil være å ramme så hardt at Hizbollah og Libanon ikke ser seg tjent med å fortsette krigen. Det er både for å stanse den aktuelle krigen og for å utsette den neste.

Hizbollah i regjeringen
Tidligere har det vært moralsk vanskelig for Israel å angripe Libanons infrastruktur, fordi det har vært konflikt mellom Libanons regjering og Hizbollah. Nå er det delvis annerledes. Hizbollah er kommet mye sterkere inn i regjeringen, og regjeringen har gitt Hizbollah fullmakt til å angripe Israel når Hizbollah måtte finne det formålstjenlig. Det er derfor mer naturlig at Libanons regjering må bære følgene av sin støtte til Hizbollah.

”Proporsjonal maktbruk”
Mange krever av Israel at det skal svare ”proporsjonalt”. Dvs. at dersom 10 israelere blir drept, skal Israel svare slik at ikke mye mer enn 10 arabere blir drept.

En slik politikk er det samme som å vedta at det hele tiden skal være en rekke småkriger, med rakett- og terrorangrep inne i Israel. For samvittighetsløse ledere for terrorgrupper er hele tiden villige til å ofre hundrevis av sine egne. Hensikten er å gjøre det umulig å leve i Israel, slik at flest mulig fra den israelske eliten drar fra landet. Da er man noen skritt nærmere målet: Å få bort jødenes stat, slik at muslimene igjen kan plage jødene etter behag.

Israel vil derfor legge til grunn at enten er det full våpenhvile eller så er det krig. Vil naboene ha krig, må de bære følgene. ”Småkriger” godtas ikke.

Kilder: En artikkel av Amos Harel 5. oktober 2008 på haaretz.com (Ha’aretz) og diverse stoff fra de to siste årene.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart