Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hva skal vi snakke med Hamas om?

Stadig flere tar til orde for at Israel må "snakke med Hamas", det er den eneste veien til fred, sier man. Slike røster høres ikke bare i Europa, men også i økende grad i USA.

Det kan være fint å snakke med Hamas, mener Avineri. Spørsmålet er hva man skal snakke med Hamas om. Et godt sted å begynne kan være å snakke om grunnloven til Hamas, charteret. De fleste har kanskje hørt at Hamas går inn for å ødelegge Israel. Men charteret går mye lenger enn det. Det retter seg mot jøder uansett, samme hvor de bor og hva de mener. Det blir fastslått i innledningen.

Hele artikkel 22 handler om hvor onde jødene har vært og er. Det dreier seg jo da stort sett om jøder som ikke bodde i Israel. Jødene stod bak den franske revolusjonen, kommunismen, frimureriet (og lignende, som Rotary og Lions), de stod bak første verdenskrig (for å ta knekken på det osmanske riket og få en Balfour-erklæring), og de stod bak den andre verdenskrigen (for å tjene penger på våpensalg). Noe av dette er tatt direkte fra «Zions vises protokoller», en kjent antisemittisk forfalskning. Andre ting er nye tanker.

[I kapittel 7 gjengir Hamas en hadith – noe Muhammed skal ha sagt selv om det ikke står i Koranen: Dommens dag og dermed den himmelske herlighet kommer ikke før muslimene dreper jødene. Da skal steiner og trær rope: O muslim, det er en jøde bak meg, kom og drep ham.]

Den norske historikeren Hans Fredrik Dahl (som ikke er kjent som spesielt Israel-vennlig) har lest Hamas’ charter. Han mener at det er nazistisk.

Avineri mener at hvis en slik bevegelse hadde oppstått i Europa, kunne ingen seriøse politikere en gang tenke seg å forhandle med den. Folk som Jean-Marie Le Pen i Frankrike er jo moderat i forhold til Hamas. En slik bevegelse ville ikke få noen plass i en europeisk diskurs, like lite som nynazister.

Så det kunne være verd å snakke med Hamas om disse tingene og se om man kunne få Hamas til å endre det. [Hvis Hamas har endret sine prinsipper og sin tankegang, må det forlanges at det uttrykkes i klartekst, i gyldige, offisielle vedtak.] Det har ikke skjedd. Hvis det er sant, som noen sier, at Hamas er «nøkkelen», er det ikke mye håp om fred i Midtøsten.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart