Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jødene har mye erstatning til gode

Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)
Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)
Noen forstår at Israel ikke kan begå selvmord ved å åpne grensene for millioner av palestinere. Men Israel bør betale erstatninger til palestinerne, sies det.
  • Denne artikkelen er en del av serien Innføringsartikler, med noen av kjerneargumentene for Israel.

La det være klart: Israel kan betale erstatning til palestinerne etter hvilke satser det skal være – hvis bare jødiske flyktninger får etter de samme satsene. Men at jødiske flyktninger (de fleste jødene i Israel er det) skal betale erstatning uten selv å få det, blir helt galt.

Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. Flukten skjedde kort etter kolonitida (da europeere styrte det arabiske området), og mange jøder var velstående. Arabere overtok nesten all deres eiendom. I et rettferdig erstatningsoppgjør har de enorme beløp til gode. Arabiske land har nektet å forhandle om erstatninger til jødiske flyktninger.

Før 2. verdenskrig bodde det ca. 3,3 millioner jøder i Polen. Etter krigen hadde ca. 300.000 overlevd. Da de kom tilbake til Polen, bodde det andre polakker i husene deres, andre «eide» bedriftene deres, og hundrevis av jøder ble drept i månedene like etter krigen. De aller fleste jødene flyktet. De polske jødene har enorme beløp til gode i et rettferdig erstatningsoppgjør. Noe lignende gjelder i andre land i Europa også.

Det kan ikke være slik at tyranner kan spare erstatning ved å drepe sine ofre. Så jødene må også ha rett på erstatning for de millionene som ble drept under 2. verdenskrig og ellers.

I et rettferdig erstatningsoppgjør vil Israel ha enorme beløp til gode. Det innså president Clinton da han foreslo en løsning i år 2000-2001. Han droppet derfor erstatningskrav til Israel og lot verdenssamfunnet overta erstatning til Palestina-flyktningene og jødiske flyktninger fra arabiske land. Det vil bli mye billigere for verden, og mye dårligere for jødene, enn et rettferdig oppgjør. Men Israel gikk med på det.

Den erstatningen de fleste andre flyktninggruppene har fått, er hjelp til å starte et nytt liv et annet sted. Les Har ingen «rett til å vende tilbake».

Å sammenligne Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene, er det samme som å fornekte Holocaust. Palestinerne har hatt – gjennom hele tiden Israel har eksistert – en befolkningsvekst som er av de aller høyeste i verden. Nazistene drepte seks millioner jøder, over 60 prosent av alle jødene i områdene de kontrollerte. Tre millioner overlevende jøder ble plyndret for sine materielle verdier.

Relaterte artikler:

Rettferdige erstatninger
Israel kan betale hvilke som helst erstatninger til hvem som helst som er rammet av at jødene har en egen stat, så lenge jødene selv får erstatning etter tilsvarende satser.

Erstatning til flyktninger
Etterkommerne av palestinske flyktninger krever erstatninger for eiendommene deres familie måtte forlate i 1948. På den andre siden er det store flertallet av de jødiske familiene i Israel selv flyktninger som har måttet forlate hus og annen eiendom.
Israel har en rekke ganger foreslått full erstatning begge veier. Det ville Israel tjene stort på – israelerne regner med at jødene etterlot mye mer eiendom enn araberne.

En stor gruppe prominente muslimske ledere besøkte den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau sammen med medlemmer fra American Jewish Committee. Det er i år 75 år siden leiren ble frigjort. (Foto: American Jewish Committee)


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart