Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

En galant forsvarssjef

Yoav Galant (t.v.) er den første forsvarssjefen som har hatt hoveddelen av sin karriere i marinen. Men Galant har ingen admiral-tittel, fordi han gikk over til landsstyrkene midlertidig i 1992 og permanent fra 1997. Etter planen skal Galant overta for Ashkenazi i februar 2011.

 

Søndag morgen satt generalmajor Yoav Galant i et møte da mobiltelefonen ringte.

– Hallo Yoav, det er Ehud, sa det i andre enden.

– Jeg ønsker å gratulere deg. Jeg har bestemt meg for å utpeke deg til forsvarssjef. Jeg kommer til å varsle det på regjeringsmøtet i dag, sa forsvarsminister Ehud Barak.

Like etterpå ringte det igjen. Det var nåværende forsvarssjef Gabi Ashkenazi som også ville gratulere. Galant takket, og delte deretter nyheten med sin kone Claudine og sin mor Fruma. Etter telefonsamtalene fortsatte møtet som planlagt.

– Dette er typisk Galant. Han er en militær mann som ikke mister hodet verken i krisetid eller gledesstunder, sier hans underordnede til Yedioth Aharonoth.

Den israelske storavisen presenterer Galant som en omsorgsfull sjef, som gir tett oppfølging til sine skadde soldatkamerater og pårørende.

– Hans hjerte tillater ham ikke å glemme noen, sier hans venner.

Oppvekst
Galant ble født i Jaffa i november 1958. Moren Fruma hadde overlevd Holocaust og kom til Israel på det berømte skipet Exodus. Faren Michael hadde vært med på å sikre Israels kontroll av Negev under Uavhengighetskrigen. Han gav sønnen sin navn etter navnet på den historiske operasjonen.
Galant vokste opp i trange kår, familien delte en liten leilighet sammen med besteforeldrene. Michael døde da Yoav var 17 år.

Militær karriere
Galant startet sin militære karriere i marinejegeravdelingen «Flotilla 13», og deltok i en rekke farlige operasjoner inne på fiendtlig territorium. Etter seks års tjeneste dro han til Alaska, hvor han arbeidet to år som tømmerhogger. Da han kom tilbake, tok han et kurs for marineoffiserer og tjenestegjorde på rakettskip før han vendte tilbake til «Flotilla 13» som sjef for et kampkompani.

I 1992 fikk Galant beskjed at han var utsett som framtidig sjef for «Flotilla 13», og ble tilbudt to års studiepermisjon i Boston. Galant avslo. Han ville heller vinne seg militær erfaring på bakken, og ble derfor sjef for hærbrigaden i Jenin-området. Fra 1994 til 1997 ledet han «Flotilla 13», før han ble øverstkommanderende for Gaza-divisjonen.

Forholdet til Sharon
I 2002 ble Galant utpekt til å bli statsminister Ariel Sharons militærattache. Kjemien mellom krigsveteranen og hans militære sekretær var utmerket. Statsministeren beundret kommandosoldaten og stolte på hans anbefalinger nesten blindt.

Gaza
I 2005 ble Galant øverstkommanderende for IDFs sørkommando. De siste fem årene har det vært hans hovedansvar å demme opp for den militære trusselen fra Hamas og de andre terrorgruppene på Gaza-stripen.

Midt i alt finner Galant tid til å ta seg av de svakeste. Under Gaza-krigen i 2009 mistet IDF-soldaten Izy Azgy hånden. Azgy har ingen familie i Israel, men Galant har gitt ham tett oppfølging.

– Vi møtes ofte og det gir meg styrke. Galant er en god person. Jeg har ikke sett noen andre med hans grad som tar seg tid til å snakke med folk som meg. Han bryr seg virkelig, sier Azgy.

Galant bryr seg også om soldatene som er i aktiv tjeneste. Han er en av få høyere offiserer som deltar aktivt i militære øvelser ute i felten.

Galant er heller ikke redd for å si åpent sin mening under møter i generalstaben. Det har gjort ham upopulær i noen kretser.

Privat
Familien Galant bor i Moshav Amikam, i nærheten av Zichron Yaacov. Claudine og Yoav har tre barn. Den eldste sønnen er offiser i IDF, en datter har nettopp begynt sin vernepliktstjeneste og den yngste datteren er fortsatt i videregående skole. Mamma Claudine har tidligere vært offiser i marinen.

Gode skussmål
Utnevningen av Galant er stort sett blitt mottatt med glede i Israel.

– Yoav vil bli en utmerket forsvarssjef. Han er en mann med eksepsjonelle evner og gode lederegenskaper, som klarer å lede store operasjoner under kaotiske forhold. Han har en enestående intellektuell kapasitet. Han er velsignet med mange talenter, sier Yedidya Yaari, tidligere øverstkommanderende for marinen og styreleder for Rafael Advanced Defense Systems.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart