Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Jøder i minoritet mellom Jordanelven

Mindre enn femti prosent av befolkningen «mellom elven og havet» er jøder, hevder israelsk forsker. Men tallene hans er omstridte.

For første gang på flere tiår er jødene i mindretall mellom Jordan-elven og Middelhavet (medregnet Vestbredden og Gaza-stripen), ifølge Sergio Della Pergolla, demografiekspert og professor ved Hebrew University i Jerusalem.

– Folk som undres over når jødene blir i mindretall skal vite at det har allerede skjedd. Dersom man kombinerer den palestinske befolkningen på Vestbredden og Gaza-stripen, inkluderer fremmedarbeidere og flyktninger (antall har økt kraftig de siste årene), israelere som har gjennomført aliyah, men som ikke anerkjennes som jøder av innenriksdepartementet, er jødene rett under 50 prosent av befolkningen, sier Della Pergolla til Jerusalem Post.

Den demografiske utviklingen i Israel fra 1948-2006

Argument for deling
Den demografiske situasjonen var en hovedårask til at daværende statsminister Ariel Sharon valgte å trekke Israel ut av Gaza-stripen i 2005. Det var også noe av grunnen for at sikkerhetsbarrieren ble reist langs Vestbredden.

Dersom araberne på Gaza-stripen og Vestbredden skulle bli gitt borgerrettigheter i Israel, for eksempel ved en israelsk anneksjon, ville jødene komme i mindretall i sin egen stat. Derfor støtter et flertall av jødene i Israel en løsning med to stater for to folk, dersom bare den palestinske staten ikke kan bli noen militær trussel mot Israel. Det er avgjørende for jødene å bevare et klart flertall i sin egen stat, og at staten kan tjene som en nødhavn for jøder i diasporaen.

Demografisk trussel og «fiendebilder»

Stigende palestinsk folketall
I 2008 var det palestinske folketallet på Vestbredden 3,76 millioner. På Gaza-stripen og i Øst-Jerusalem hadde folketallet steget 30 prosent på et tiår, til 2,89 millioner.

I Israel derimot er det 5.569.200 jøder, som utgjør 75,5 prosent av befolkningen. I tillegg vokser den arabiske befolkningen raskere, på grunn av en høyere fødselsrate enn hos jødene.

13 millioner jøder
DellaPergolla har laget en rapport som anslår at det finnes 13.428.300 jøder i verden. Mer enn 80 prosent av disse bor i Israel og USA, 5.703.700 i Israel og 5.275.000 i USA. Her har han ikke brukt jødedommens definisjon for hvem som er en jøde, men sosial kategorisering.

– Jeg brukte sosiale definisjoner for å bestemme kjernen av befolkningen: Dem som identifiserer seg som jøder og som har jødiske foreldre, som igjen ikke har noen annen religion, sier Della Pergolla.

Ved å bruke en ennå bredere etnisk definisjon, mener Della Pergolla det kan være så mange som 14 millioner jøder utenfor Israel som vil kunne gjennomføre aliyah.

Omstridte tall
Enkelte kritikere er uenige med forskeren i at jødene er i mindretall «mellom elven og sjøen». De hevder at antallet palestinere som lever på Vestbredden er sterkt overdrevet, på grunn av at hundretusenvis telles dobbelt opp i Øst-Jerusalem, både i den israelske og den palestinske folketellingen. Mange palestinere bor også utenlands, men har lokale identifikasjonskort.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart