Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Tøff start for ny forsvarssjef

Benny Gantz står overfor mange utfordringer i sitt første år som forsvarssjef.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig
Benny Gantz ble født i 1959 i moshav Kfar Ahim. (Foto: JINSA)

 

Den israelske journalisten Alex Fishman peker i en kommentarartikkel i Yedioth Aharonoth 14. februar på noen eksempler.

Vanskelig førsteår
IDFs etterretningstjeneste har erklært 2011 som et «strategisk år» for Israels forsvar. Et år med omveltninger. Ikke et enkelt «innføringsår», med andre ord, for en ny IDF-leder.

Gantz står overfor større utfordringer enn hans forgjenger Gabi Ashkenazi gjorde, da han ble ansatt i 2007. Den gang ble han sett på som en frelser, etter at svært mange israelere var misfornøyde med militærstrategien til Dan Halutz i Den andre Libanon-krigen i 2006. Derfor ble han umiddelbart populær.

Trenger en som kan ta avgjørelser
Men ingen heier på Gantz. Den dårlige tonen som har hersket de siste årene mellom Ashkenazi og forsvarsminister Ehud Barak har også svekket statusen til stillingen som forsvarssjef.

Likevel trenger ikke IDF først og fremst en leder som klarer å hanskes med media, understreker Fishman med et lite skjult spark mot Ashkenazis mediekampanje. Forsvaret og landet trenger en strategisk solid forsvarssjef. En mann med forsyn, god dømmekraft, evnen til å se hele bildet, evnen til å prioritere. Kort sagt en mann som kan ta avgjørelser og bestemme.

Tett dialog
– Det politiske lederskapet må se opp på ham, ikke motsatt. Han må hjelpe dem å ta risiko, gjøre klart hva som kommer på bekostning av hva, samt presentere dem løsninger snarere enn spørsmål, forklarer Fishman.

Samtidig må den åpne dialogen som manglet mellom Barak og Ashkenazi den siste tiden, være der når Gantz nå tar over. Han må ha tett kontakt med alle de viktigste departementene og sin egen militære ledelse.

Store og mange utfordringer
En rekke utfordringer venter. For det første er situasjonen i Egypt svært usikker, med fare for anarki-tilstander på Sinai-halvøya. I tillegg skal amerikanerne begynne å trekke ut sine styrker av Afghanistan og fullføre tilbaketrekningen fra Irak. I Libanon har en pro-syrisk og pro-iransk koalisjon fått makten. Det er fare for uro i Saudi Arabia. En FN-anerkjennelse av en palestinsk stat vil trolig finne sted i løpet av året. Og det er fare for uro under de palestinske valgene i juni og september.

Sist, men ikke minst, står samarbeidet og fredsavtalene med Egypt og Jordan i fare for å kollapse, etter folkeopprørene i den arabiske verden.

Heksegryte
– Gantz har blitt kastet oppi denne heksegryten på verst tenkelig måte. Han får ikke en eneste dag nåde. Han er nødt å være den forsvarssjefen som bygger opp vår makt foran et komplekst strategisk år. Dersom hæren fortsetter å konsentrere seg om sin stilling i befolkningen og rose seg selv, vil vi ikke være forberedt, konkluderer journalisten.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart