Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Fire nye atomanlegg avdekket i Syria

Fire nye hemmelige atomanlegg er avdekket i Syria, melder et amerikansk institutt. De "onde hensiktene" til Bashar Assad er avslørt, kommenterer Moshe Ya'alon, minister fra Likud i regjeringen.

6. september 2007 gjennomførte israelske styrker «Operasjon Frukthage» mot et mål i al-Kibar i Syria. Amerikansk etterretning slo siden fast at det rammede målet var en reaktor, ment å skulle produsere atomvåpen. Syria har selv benektet dette.

Nekter internasjonal granskning
Også Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) konkluderte i en etterforskning at bygget så ut som en atomreaktor. Men Damaskus nektet å samarbeide med FN-organet i deres arbeid. Da inspektører besøkte al-Kibar i mai 2008 fant man spor av uran, som tydet på at reaktoren nesten skal ha vært ferdigbygget. President Bashar Assad avviste disse påstandene og nektet inspektørene tilgang til andre anlegg.

Langt mer avansert
Nå skal Syria ha bygget fire nye atomanlegg i tillegg til reaktoren Israel bombet for fire år siden. Det opplyste Det amerikanske instituttet for vitenskap og internasjonal sikkerhet (ISIS) onsdag.

I en rapport skriver de at det syriske atomprogrammet har vært langt mer avansert enn tidligere antatt. I tillegg til den ødelagte reaktoren i al-Kibar skal man ha hatt én anrikningsstasjon for uran, og tre oppbevaringssteder.

«Gul kake» til «grønt salt»
Anrikningsstasjonen Marj as-Sultan var egentlig ment å skulle omgjøre uranoksid («gul kake») til uranium tetrafluoride («grønt salt») til reaktoren.

Hva denne anrikningsstasjonen brukes til i dag er fortsatt uvisst. ISIS frykter imidlertid at syrerne forsøker å skjule sine operasjoner for omverden. At landet nektet – og fortsatt nekter – å samarbeide med IAEA, bør bekymre det internasjonale samfunnet, påpeker ISIS.

Ny sementgrunn
– Uten noe betydelig samarbeid med Syria burde IAEAs generaldirektør opplagt konkludere med at Syria kan ha forbrutt sine inngåtte avtaler om innsyn på det groveste. Han bør iverksette en spesialinspeksjon på disse fire stedene, hevder rapporten.
Satelittbilder fra 2008 viser at ulike operasjoner fant sted ved disse fire fasilitetene. ISIS hevder syrerne har lagt ny sementgrunn for å skjule atomaktivitet.

Beviser «onde hensikter»
Israels minister for strategiske saker, Moshe Ya’alon, mener opplysningene om de fire nyoppdagede atomfasilitetene beviser president Assads «onde hensikter».

– Vi kjenner ham som en med forbindelser til Ondskapens akse, på den ene siden med Iran og på den andre siden med terrorgrupper som Hamas og Hizbollah. Vi følger nøye med på hendelsene i Syria og jeg håper Assad ikke vil utfordre oss med provokasjoner av denne typen, sa Ya’alon under en tale ved Tel-Hai videregående skole.

– Israel ønsker fred med Syria
Statsminister Benjamin Netanyahu har nektet å kommentere ISIS-rapporten direkte, men understreker at Israel vil strekke ut sine hender i fred mot Syra.
– Jeg ønsker å gjøre det klart at dersom Syria virkelig er interessert i fred, vil de finne en lojal partner i Israel. Problemet handler fortsatt om hvordan vi skal gjennomføre forhandlinger, fordi Syria har sagt at de vil ha sluttresultatene selv før samtalene er i gang, forklarer Netanyahu.

I et intervju med Wall Street Journal i januar benektet president Assad på ny at landet hans noen gang har hatt et hemmelig atomprogram.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart