Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Iranerne melder om nytt cyberangrep

Iranske myndigheter melder at de har oppdaget et nytt datavirus som de kaller "Stars". Informasjon fra andre kilder er foreløpig minimal.

– Heldigvis har våre unge eksperter oppdaget Stars-viruset. Det blir nå undersøkt nærmere, sa brigader Gholamreza Jalali i det iranske sivilforsvaret i en iransk nettartikkel publisert mandag 25. april.

Det er foreløpig uklart hva som kan ha vært målet for dataangrepet. Ifølge Jalali gjør viruset bare mindre skade i en tidlig fase, og han sier det kunne forveksles med en programfil til noen av de iranske myndighetene.

I 2010 ble Irans atomprogram utsatt for dataviruset Stuxnet. Iranerne hevder de fikk stanset viruset før det fikk gjort betydelig skade, men Jalali innrømmer at viruset fortsatt utgjør en trussel.

– Virus har en bestemt levetid, og de kan fortsette sin aktivitet på nye måter, sier Jalali.

Internasjonale eksperter hevder Stuxnet kan bli sett på som verdenshistoriens første «målrettede cyber-rakett», og mener det finnes flere tegn på at Irans atomprogram har blitt forsinket. Det er alminnelig antatt at koden ble særskilt skrevet for å sabotere atomanlegget i Natanz, for å manipulere industrisystemer og få dem til å operere utenfor sikre driftsgrenser. Iranerne anklager USA og Israel for å stå bak Stuxnet-angrepet.

Ifølge IT-sikkerhetsbloggen nakedsecurity blir det laget nesten 100.000 nye utgaver av ondsinnet programvare hver dag, mange med hensikt å spionere på andres datasystemer. Iranske myndigheter har tilsynelatende grunn til å tro at Stars-viruset ble særskilt skrevet for å stjele informasjon fra deres datamaskiner, og ikke bare er et generell kode for cyber-spionasje, skriver Graham Cluley.

– Dette høres mer ut som cyber-spionasje enn cyber-angrep. Cyber-spionasje skjer hele tiden. Vi har bare sett ett enestående angrep som Stuxnet, sier Mikko Hypponen, forsker ved F-Secure til Computerworld.

David Albright, en ekspert på internasjonale atomprogram ved Institute for Science and International Security, mener iranerne kan ha interne motiver for å presentere nyheten om et nytt dataangrep. Det sivile atomprogrammet ved Bushehr-reaktoren har den senere tid blitt forsinket på grunn av problemer med pumpesystemer, og ikke på grunn av utenlandsk sabotasje, sier han til Time. Nyheten om Stars-viruset kan bare være et forsøk på å lage en unnskyldning for forsinkelsene i prestisjeprosjektet som ble påbegynt for 36 år siden.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart