Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Frykt ikke Obama, Israel!

Å tro at Obama vil snu ryggen til Israel fordi Netanyahu uttrykker sin uenighet, er å fornærme presidenten selv og det amerikanske folk, skriver Shmuley Boteach.
Shmuley Boteach, grunnleggeren av This World (foto: Wikipedia).

Grunnleggeren av This World, et nettverk som promoterer universelle jødiske verdier i mediene, heter Shmuley Boteach. Han er rabbiner, forfatter og amerikaner. I sin tid var han også åndelig veileder for den avdøde popkongen Michael Jackson.

Reagerer
I Jerusalem Post tok han i forrige uke et oppgjør med internasjonal og jødisk presses påstander om at forholdet mellom Israel og USA forverres.

Årsaken er ifølge flertallet av kommentatorene mangelen på enighet mellom USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Dette skal ha toppet seg da sistnevnte forrige uke, i en tale til Kongressen, kalte 1967-grensene for ”uforsvarbare”, stikk i strid med det Obama angivelig skal mene (på tross av at presidenten selv aldri har sagt at 67-grensene bør være noen endelig grense mot ”Palestina”).

Her følger noen av argumentene som Boteach presenterte i sin artikkel ”No Holds Barred: Obama is not to be feared”.

Må ha rett til sin mening
Først klargjør han at han ikke er uenig med dem som mener Obamas referanse til 1967-grensen i sin tale om USAs nye Midtøsten-politikk for to uker siden, var unødvendig. Den har stjålet all oppmerksomheten fra en tale som stort sett handlet om alt annet i Midtøsten enn den israelsk-palestinske konflikten, skriver han.

Selv om Boteach er uenig med sin president så har Obama selv rett til å ha sin mening. Men de forfatteren reagerer sterkest på, er de som hevder at Netanyahu nå har vekket presidentens ”vrede” og at Israel vil lide under dette, fordi han nektet å returnere til 67-grensen.

En fornærmelse
– Som amerikaner misliker jeg når noen argumenterer for at vi må frykte regjeringen vår eller vår president. Jeg lever ikke i Russland. Jeg lever ikke i Syria, forklarer den amerikanske jøden.

Tanken om at Israel, som USAs nærmeste allierte, skal frykte landets president fordi de ikke følger alle hans utenrikspolitiske ønsker er ”ekstremt usmakelig”, mener han.

Men det er også en fornærmelse mot Obama. Disse kommentatorene i pressen hevder i bunn og grunn at presidenten er så barnslig og umoden at Israel og Netanyahu skal få gjennomgå for sin uenighet. Det tror ikke Boteach er sant om Obama. Han oppfatter ham som en moden og verdig leder, selv om han er uenig med ham på de fleste punkter.

Netanyahu ”slipper unna”
Blant dem som har skrevet med en slik vinkling finner vi Time Magazines Joe Kline, i sin kommentarartikkel ”Bibi [kallenavn på Netanyahu] provokes Obama”.

– På grunn av sin støtte i Kongressen kan det være Netanyahu slipper unna med å ha spilt så dumdristig, men det er en upassende oppførsel for en alliert av USA og du kan regne med at Obama ikke kommer til å glemme det, skriver Kline.

Boteach kommenterer:

– Vil ikke glemme hva? At en israelsk statsminister faktisk hadde mot til å si til en amerikansk president – endelig! – at den suverene staten Israel ikke vil la seg presse til å kompromisse med sin sikkerhetssituasjon? Og hva mener Klein at Obama vil gjøre? Ondsindig ta palestinernes side? Tror han virkelig at Obama er så fjollete? Det tror ikke jeg, understreker han.

Tviler på Pakistan, ikke på Israel
Jeffrey Goldberg skrev også om denne saken i The Atlantic, i kommentarartikkelen ”Dear Mr. Netanyahu, Please Don’t Speak to My President That Way”. Her skriver han ironisk:

– Og hva dersom ikke Obama går tilbake på det han sa i [Midtøsten-]talen? Hva vil Netanyahu gjøre? Vil han kutte israelsk militærbistand til USA?

Selvfølgelig er det slik at det er det amerikanske folk som stadig velger inn ledere i Kongressen som stemmer for fortsatt militær bistand til Israel, poengterer Boteach. Sagt med andre ord: Den jevne amerikaner begynner ikke å tvile på om han skal støtte 16 milliarder i årlig bistand til Irael på grunn av en krangel mellom Obama og Netanyahu.

Det han/henne derimot vil stille spørsmål med, er hvorfor USA har gitt 111 milliarder i bistand siden 2002 til Pakistan, hvor Osama bin Laden trolig ble gjemt i flere år.

Obama provoserte, ikke motsatt
Også jødiske kommentatorer reagerer på Netanyahus angivelige ”provokasjon” mot Obama. New York Jewish Week sin journalist Gary Rosenblatt, skriver:

– Det handler om mer enn en personlig kamp mellom to som misliker hverandre. Dette kan påvirke strategisk politikk og selve framtiden til den jødiske staten. Israel har selvsagt mye mer å tape her enn USA, så det er opp til Netanyahu å forbedre forholdet.

Boteach er igjen uenig med kritikerne. Det var faktisk Obama som først provoserte Netanyahu, ved å trekke fram 1967-grensen i sin Midtøsten-tale, uten å kreve av palestinerne at de gir opp ”retten til å vende tilbake” for palestinske flyktninger.

– Israels sak er rettferdig
Artikkelforfatteren mener det er på høy tid at Israel slutter å tro at de må forføre alle verdens ledere for og oppnå deres beskyttelse.

– USA støtter ikke Israel fordi jødene underordner seg. De respekterer ikke Israel fordi de føyer seg. Men USA, i sin rettferdige og majestetiske makt, støtter Israel fordi deres sak er rettferdig. Enhver insinuering av noe annet er en fornærmelse både mot vår president og mot det amerikanske folk, avslutter Boteach.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart