Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Israel må relansere «Jordan er Palestina»

Etter at kong Abdullah II tvinges til å abdisere, vil Israel få en historisk mulighet til å løse "det palestinske problemet", mener Yoal Meltzer.

Palestinerne har allerede sin stat, den heter Jordan. Et slik argument er brukt av israelere gjennom de siste 63 år, men kanskje i mindre grad de siste årene. Et klart flertall av befolkningen i Jordan er palestinere.

Rent diplomatisk er det vel ikke «Jordan er Palestina»-kortet det smarteste Israels regjering kan trekke opp av ermet slik situasjonen er nå, men det kan det fort bli i framtiden, mener den israelske frilansjournalisten Yoal Meltzer. Revolusjonene som har veltet makthaverne i Tunisia, Egypt og Libya, og truer Assad-regimet i Syria, kan gi Israel en svært uventet mulighet.

Likhet med Assad
Jordans kong Abdullah II er på ingen måte like brutal og hensynsløs som sin syriske diktatorkollega Bashar Assad. Men de har en viktig ting til felles, minner Meltzer oss på: Begge representerer en liten minoritet som styrer landet på majoritetsbefolkningens bekostning. I Syria styrer alawittene og i Jordan styrer hasjimittene.

Den 70 prosent store palestinske majoriteten i Jordan føler seg undertrykt og glemt. Var det noen som ville ønsket en endring velkommen, så var det nettopp dem, forklarer journalisten.

Abdullah II må abdisere
Det har vist seg at opprørene i Midtøsten ikke lar seg stanse. Til slutt vil også Assad tvinges til å gå av. Det samme vil skje i Jordan, spår Meltzer i en artikkel i Yedioth Aharonoth 1. september. På tross av at demonstrasjonene der ikke har vært like store som i andre arabiske land, har de vært vedvarende.

Dessuten er kong Abdullah mye svakere enn Assad, påpeker han. Den dagen kongen ser den syriske statslederen falle, en mann som vil gjøre hva som helst for å beholde makten, vil han forstå at han selv aldri kommer til å overleve i sjefsstolen, tror Meltzer.

«Paradigmeskifte»
Israel bør begynne å forberede seg til «dagen etter» kong Abdullah. For da vil Midtøsten stå overfor en historisk mulighet til å få løst «det palestinske problemet», tror Meltzer. Forhandlinger direkte mellom PA og Israel har blitt forsøkt uendelig mange ganger. Det er på tide med et «paradigmeskifte» i måten man tilnærmer seg problemet på, argumenterer journalisten.

– Realistisk løsning
Meltzer mener Israel må begynne å samarbeide med alternative stemmer i den jordanske opposisjonen. Han nevner et eksempel i Mudar Zahran, som tidligere var politiker i Jordan men nå har flyktet ut av landet.

Det som ifølge Meltzer er spennende med Zahran, er at han selv mener ideen «Jordan er det virkelige Palestina» er den eneste realistiske måten å løse Midtøsten-konflikten på. Han er også en forkjemper for et jordansk demokrati som lever i fred med Israel. Zahran ønsker at denne jordanske staten skal jobbe hardt for å forbedre sin økonomi, slik at de kan ta imot palestinere fra hele verden – inkludert Vestbredden og Gaza-stripen.

– En slik tilnærming er den eneste realistiske måten å få en slutt på en flere titalls år lang humanitær krise, påstår Meltzer.

Klarer ikke Israel å løse «det palestinske problemet» når kong Abdullah II dør eller abdiserer, kan situasjonen fort forverre seg. Det vil skape et vakuum som kan fylles av diverse anti-israelske og anti-amerikanske krefter, frykter journalisten.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart