Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

USA, Israel og Saudi-Arabia

Saudi-Arabia belønner Washingtons lojalitet til regimet i Riyadh med relativt lave oljepriser.

På IBA radio på engelsk lørdag 26. november var det et intervju med Mitchell Bard. Han er blant annet leder for American-Israeli Cooperative Enterprise, altså et foretak som arbeider for samarbeid mellom Israel og USA.

Bard har skrevet ei bok om den arabiske lobbyen i Washington. Vi hører så mye om den jødiske lobbyen, men det er en arabisk lobby også. Eller rettere sagt flere arabiske lobbyer. Den lokale lobbyen av amerikanske arabere og muslimer har stort sett vært tause om ”den arabiske våren”. De er først og fremst interesserte i ”Palestina-saken”, dvs. det som kan skade Israel, og har liten interesse av det som skjer i andre land.

Den saudiske lobbyen, derimot, er meget bekymret for det som skjer i den arabiske verden. De er redde for at lignende ting skal skje i Saudi-Arabia. De ber Obama-administrasjonen om politisk og militær støtte (blant annet kjøp av våpen), slik at regimet der kan forsvare seg mot en eventuell oppstand i Saudi-Arabia.

Obama-administrasjonen har snakket om demokrati i en rekke arabiske land, og bidro kanskje til å styrte sin mangeårige allierte Mubarak i Egypt. Men Saudi-Arabia har mye olje. Så USA har nærmest erklært sin lojalitet mot den saudiske regjeringen. USA vil ikke støtte noen slags demokratiske reformer som kan føre til maktskifte i Saudi-Arabia, og tier stille om krav til demokrati der. Det gjelder også andre oljeproduserende land, som Bahrain og Kuwait.

Som gjenytelse holder Saudi-Arabia oljeprisen lav, slik at den amerikanske økonomien ikke får større problemer enn nødvendig. Det vil i neste omgang hjelpe Obama når han forsøker å bli gjenvalgt til president.

 

Israels stilling på universiteter

Pro-israelske kretser i USA har vært bekymret i den senere tid over sterke anti-israelske aksjoner og holdninger på universiteter i USA. Bard arbeider for å fremme Israels syn på studiesteder.

Han sier at motstanden mot Israel er overdrevet. Det er omtrent 4.000 colleges i USA. Bare noen få av dem er negative til Israel. Mange steder er studentene likegyldige. Men det er også mange steder pro-israelske grupper, og Bard mener at i de fleste tilfellene er de mer aktive og bedre organiserte enn sine motstandere.

Lobbyen av amerikanske arabere har liten innflytelse. Obama har glidd i pro-israelsk retning i den senere tid, mener Bard.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart