Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israelsk lov står maktesløs overfor voldelige bosettere

Bosettere konfronterer IDF-soldater i forbindelse med evakuering av utposten Amona i 2006. (Arkivfoto: GPO)
Bosettere konfronterer IDF-soldater i forbindelse med evakuering av utposten Amona i 2006. (Arkivfoto: GPO)
- Jeg må forklare til mine soldater hvorfor de må fortsette å beskytte de som angriper dem, sier en kompanisjef i IDF på Vestbredden.

Mange israelere reagerer sterkt etter herjetoktet ekstreme bosettere gjennomførte i en militærbase natt til mandag. Fordømmelsene kommer fra ytre venstre til ytre høyre i det politiske landskapet. De som kanskje reagerer aller sterkest, er soldatene og offiserene som stadig oftere blir utsatt for slike angrep fra folk de risikerer livet for å forsvare. Offiserene kan ofte få et forklaringsproblem overfor sine soldater, særlig siden israelsk lov nekter soldatene å arrestere aktivistene som truer og trakasserer dem.

En brigadesjef på Vestbredden forteller at IDF må bruke stadig mer ressurser på trusselen fra jødiske ekstremister.

– Jeg bruker mer tid på å snakke med koordinatoren for [sikkerhetstjenesten] Shin Bets avdeling [for jødisk ekstremisme] enn de som er jobber med å forhindre palestinsk terrorisme, sier han til journalist Anshel Pfeffer i Ha’aretz. Andre offiserer bekrefter dette bildet. Etter at terrortrusselen fra palestinsk side er redusert betydelig, blant annet på grunn av godt samarbeid med de palestinske sikkerhetsstyrkene, opptar kampen mot jødiske ekstremister mye ressurser.

Pfeffer påpeker at ingen av de 50 aktivistene som deltok i angrepet ble arrestert. IDF-soldater har ikke lov å gjennomføre arrestasjoner av israelske statsborgere.

– Det er absurd at ingen av aktivistene kunne arresteres fordi politiet ikke var til stede, mener Pfeffer.

Det er ikke lenger sjeldent at steiner og brannbomber blir kastet mot IDF og grensepolitiet av jødiske ekstremister, og fysiske konfrontasjoner er nesten blitt rutine, skriver Pfeffer. Et lignende vandaliseringstokt som vi så natt til mandag fant også sted for tre måneder siden.

På grunn av den uklare juridiske situasjonen i bosetningene, står IDF og politiet mer eller mindre maktesløse når det gjelder å straffeforfølge aktivistene.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart