Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Regimeskifte i Syria kan bety et mer moderat Midtøsten

Bashar Assad. (Foto: PanARMENIAN_Photo)
Bashar Assad. (Foto: PanARMENIAN_Photo)
- Et regimeskifte i Syria kan bety et mer moderat Midtøsten, sier Israels visestatsminister Moshe Ya'alon.

Sist uke møttes FNs sikkerhetsråd til diskusjon for å komme til enighet om en resolusjon mot Syrias president Bashar Assad og hans regime. Det var allerede da stor avstand mellom Kina og Russland på den ene siden og de vestlige og arabiske land på den andre da rådet satte seg til bords. De to gruppene i rådet kom til diskusjonen med hvert sitt forslag. Fredag ble det besluttet at det skulle voteres over  resolusjonen som hadde blitt fremdiskutert.

13 av 15 land i rådet støttet resolusjonen, som tok til orde for en politisk overgang til nytt styre i Syria. Det var gjort betydelig arbeid med språket for å få Russland og Kina til slutte seg til de andre landene og signere resolusjonen mot Assad. Skuffelsen var derfor stor blant de andre medlemslandene i sikkerhetsrådet da det ble klart at Russland og Kina brukte vetoretten.

 

Russland og Kina hjelper Assad

Voteringen i FN skjedde samtidig med at Assads styrker drepte over 200 fra opposisjonen, i det opposisjonen sier er en av de blodigste kampene hittil.

– At Russland og Kina brukte vetoretten etter regimets brutale angrep på Homs i går kveld, etter at Vesten hadde vannet ut språket i resolusjonen for å følge Russlands krav, betyr at de hjalp Assad med mer tid og sikre hans styre, sier Syria-ekspert Andrew J. Tabler, fra Washington Institute for Near East Policy, til Businessweek.

 

Sikkerhet og velstand er Israels styrke

Ved det ukentlige regjeringsmøtet søndag snakket statsminister Benjamin Netanyahu om hvor farlig situasjonen kan være for Israel, melder Jerusalem Post.

– De siste dagene har vi fått en påminnelse om hva slags nabolag vi bor i. Vi hørte kommentarer fra Irans leder om å ødelegge Israel, vi så den syriske hæren massakrere sitt eget folk, og vi så andre like blodige tilfeller i regionen vår, sa Netanyahu i en referanse til de 75 menneskene som ble drept ved en fotballkamp i Egypt forrige uke.

– I denne regionen er det bare en ting som sikrer Israels overlevelse. Sikkerhet og velstand er vår styrke. Vi er forpliktet til å fortsette å utvikle Israels militære, økonomiske og sosiale styrke. Det er også den eneste garanti for fred, og Israels eneste forsvar hvis freden faller fra hverandre, understreket Netanyahu.

 

Israel har holdt forsiktig profil

Israel har så langt holdt lav profil i konflikten i Syria. Verken Netanyahu eller andre i regjeringen har villet blande seg inn i diskusjonen vedrørende en resolusjon mot Assad. Ya’alon understreket at Israel ikke har blandet seg inn og på det nåværende tidspunkt ikke er innblandet i den politiske krisen i Syria. Han avviser at Israel har bidratt til å holde Assad ved makten ved å ikke vise mer aktiv støtte til opprørerne.

Den passive og avventende holdningen fra regjeringen ble kritisert av Knesset-medlem Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet i forkant av søndagens møte. Herzog ba Netanyahu innlede møtet med en uttalelse hvor han bekrefter at han identifiserer seg med det syriske folkets smerte og fordømmer blodsutgytelsen, forteller Jerusalem Post.

 

Kontakt mellom Israel og opposisjonen i Syria

Ya’alon ble spurt av Hærens Radio om det er kontakt mellom Israel og den syriske opposisjonen. Han møtte spørsmålet med et ikke-svar:

– Om det er kontakt eller ikke – ikke forvent at jeg diskuterer disse tingene i media.

Knesset-medlem Herzog derimot, fortalte den samme radiostasjonen på søndag at han personlig er i kontakt med opposisjonen i Syria. Han er enig med Ya’alon om at opposisjonen stort sett er sekulær. Han mente også at man behøver ikke bekymre seg for et hevnangrep på den alawittiske minoriteten i Syria, til tross for at det er denne minoritetsgruppen Assad kommer fra. Herzog sa i radiointervjuet at et økende antall alawitter slutter seg til opposisjonsstyrkene. Folket er i mot Assad, ikke alawittene konstaterte Herzog.

 

Kun et tidsspørsmål

Ya’alon ville ikke si noe bestemt om hvor lenge han tror Assad vil kunne sitte ved makten da Hærens Radio snakket med ham. Han gjorde det likevel klart at han mener det kun er et tidsspørsmål før president Assad er nødt til å gi opp:

– Det er vanskelig å forutsi, men vi sier igjen og igjen at det er klart for enhver som følger situasjonen i Syria [at Assad må gå av.] Assad mister sin legitimetet, og det er et spørsmål både om tid og liv som blir tapt, svarte Ya’alon.

 

Mulig skift i maktforholdet mellom de arabiske landene i Midtøsten

Israel visestatsminister mener Assads avgang, når det kommer til å skje, kan bety en endring av maktforholdene i Midtøsten, og også en mulig oppmykning i politikken.

– Det kan være forskjellige utviklinger i en slik situasjon. Noen kan vise seg å være positive når det gjelder Israel, som en sprekk i ondskaps-aksen mellom Teheran, Damaskus, Beirut og Hamas, sa Ya’alon.

– Det er forskjell på Syria og Egypt. Brorskapets makt i Syria er mye mindre betydelig. Jeg ser ikke et muslimsk brorskapsregime [framstå i Syria]. Jeg ser et relativt moderat sunni-regime [komme], basert på en intellektuell middelklasse, ikke det muslimske brorskapet, konstaterte Yaalon i intervjuet med Hærens Radio melder Ha’aretz.

En russisk akademiker som ble intervjuet på BBC søndag kveld var av en helt annen oppfatning. Han spådde at brorskapet eller al-Qaida lignende grupper vil komme til makten, og at dette vil bety slutten for kristne i Syria og Libanon, at millioner av mennesker vil bli drevet på flukt og flere hundretusen mennesker bli drept.

 

Hizbollah støtter Assad

Den shia-muslimske bevegelsen Hizbollah, som blir støttet av Iran, gjentok søndag at de ikke vil la  Assads-regimet falle, selv om det skulle bety en militær konflikt med Israel, melder Israel Hayom. Organisasjonen hintet også om at de vil prøve å gjøre ting som ville få verden til å ikke fokusere på det syriske regimet. En kilde i Hizbollah sa til den kuwaitiske avisen Al Rai at det er en viktig strategi å støtte Assad.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart