Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Pro-israelsk motkampanje mot «apartheid-uken»

Logo til Israel Peace Week. (Kilde: hasbarafellowships.org)
Logo til Israel Peace Week. (Kilde: hasbarafellowships.org)
Studenter ved 75 universitet i USA har satt i gang en motkampanje mot den anti-israelske «Israel Apartheid-uken».

Søndag 26. februar starter den åttende årlige «Israel Apartheid-uken» i USA. Over hele landet kommer det til å bli arrangert diskusjoner, filmfremvisninger, fotoutstillinger, flashmob og til og med en apartheidplakatkonkurranse der man kan vinne 400 dollar.

Mange i det pro-israelske miljøet i USA har hittil valgt å ignorere aktivitetene til de anti-israelske aktivistene. Men nå kommer en motreaksjon. I år deltar studenter ved 75 universitet over hele USA i en «Israelsk fredsuke». Det er 50 prosent økning fra fjorårets 50 universitet. Studentene vil vise at «Israel ønsker fred og har vist sin vilje til å gjøre smertefulle kompromiss for å oppnå fred».

 

Er apartheid-uken pro-palestinsk eller anti-israelsk?

– Du refererer til «pro-palestinske aktivister», men flesteparten av de aggressive menneskene er anti-Israel, ikke pro-palestinske, poengterer Natalie Menaged til Ha’aretz. Menaged er utdanningsdirektør i  the Hasbarah Fellowships, som underviste de pro-israelske studentlederne om «Israelsk fredsuke».

– Jeg har ennå ikke sett dem [arrangørene bak apartheid-uken] organisere en nasjonal kampanje for å undervise om palestinsk kultur eller planer for fred. De er kun interessert i å fortsette hatet mot Israel. Vår kampanje, Fredsuken, er mer pro-palestinsk enn noe de anti-Israel organisatorene gjør, fordi vi faktisk diskuterer løsninger, forteller Menaged.

 

Vil engasjere de som befinner seg på midten

Menaged sier at ideen om en israelsk fredsuke er å engasjere folk som befinner seg på midten av spektrumet – ikke den anti-israelske bevegelsen. Lederne på de forskjellige universitetene er veldig forskjellige, og er i mange tilfeller en blanding av jødiske og ikke-jødiske studenter som har utviklet sine egne konsepter for tilstelninger i fredsuken. Organisasjonen Menaged jobber for gir dem trykksaker, filmer og talere – hvis de vil ha det. Årets tilgjengelige materialer inkluderer sitater fra republikanske kandidater så vel som president Obama om deres standpunkt i forhold til Israel.

Menaged ønsker dialog og forståelse mellom de to sidene. Ved å informere om hva som trenger å skje for at fred skal kunne være realistisk i Midtøsten, åpner studentene opp for samtaler med de som kanskje ennå ikke har tatt et standpunkt. I stedet for å være aggressive og angripe, forsøker de heller å presentere den andre siden. Hun mener at denne holdningen gir suksess:

– På steder som Berkeley eller Rutgers universitet, eller Carleton universitet, som har en historie med anti-israelsk aktivitet, har tilhengere av Israel klart å endre samtalen til å dreie seg om hva man må gjøre for å skape fred. Og for majoriteten av skoler, som ikke har mye anti-israelsk aktivitet – skoler som Boston universitet, Illinois universitet, Ohio State universitet, John Hopkins universitet – der er det en utmerket måte å starte samtalen på, sier hun.

Arrangementer i den israelske fredsuken strekker seg helt fra 20. februar og til 9. mars.

 

«Apartheid-uke» hjelper ingen

I Storbritannia er «Israel Apartheid-uke» lagt til 20.-26. februar. I en rekke arrangementer blir Israel ofte fordømt som «rasistisk», som en «apartheid-stat».

– Jeg, som en beduinsk arabisk israelsk statsborger, er frastøtt av slike anklager og avviser dem på det sterkeste, skriver Ishmael Khaldi, israelsk diplomat i London.

– Israel ble grunnlagt for å oppfylle en drøm – nasjonal selvbestemmelse for det jødiske folk. Likevel garanterer Israels uavhengighetserklæring like rettigheter til alle landets innbyggere. Sammen med mange andre ikke-jøder bor jeg i det mest multikulturelle samfunnet og det eneste sanne demokratiet i Midtøsten. Samme hvilket mål du velger: utdanningsmuligheter, økonomisk utvikling, kvinnerettigheter, homofiles rettigheter, ytringsfrihet eller politisk representasjon – Israels minoriteter har det mye bedre enn noen annen minoritet i regionen og mer enn det, skriver Khaldi.

Les hele hans artikkel.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart