Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Barack Obama avgjør saken

President Barack Obama ombord i presidentflyet Air Force One på vei til Afghanistan i mars 2010. (Foto: Pete Souza, Det hvite hus)
President Barack Obama ombord i presidentflyet Air Force One på vei til Afghanistan i mars 2010. (Foto: Pete Souza, Det hvite hus)
Møtet mellom president Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu 5. mars kan bli avgjørende for om Israel gjennomfører forhåndsangrep mot Irans atominstallasjoner i år.

– Dersom USAs president ønsker å unngå en katastrofe [et israelsk angrep før presidentvalget], må han gi Netanyahu bindende garantier om at USA vil stanse Iran med alle nødvendige midler og til hvilken som helst pris etter 2012-valgene. Dersom Obama ikke gjør det, vil det tvinge Netanyahu til å handle før 2012-valgene [6. november 2012], skriver seniorjournalist Ari Shavit i Ha’aretz.

Han mener det moralske ansvaret for hva som kan komme til å skje ligger i Det hvite hus, ikke hos israelske ledere.

 

Har løftet Iran til topps på agendaen

Helt siden Netanyahu ble statsminister for tre år siden, har han hatt tre saker på agendaen: Iran, Iran og Iran.

– Netanyahu vil ikke si det offentlig, men han er dypt skuffet over sine forgjengere som brukte så mye tid på palestinske spørsmål og neglisjerte Iran, skriver Shavit.

Israels statsminister har lykkes med å få verdenssamfunnets øyne rettet mot Iran. Verden holder nå pusten: Vil Israel angripe eller ikke angripe? Kommer Iran til å sette sammen et atomstridshode eller ikke? Kommer det en prøvesprengning snart? Vil en israelsk-iransk krig sette hele Midtøsten i flammer?

Også den jevne israeler er blitt opptatt av Iran, påpeker Shavit. Israelerne snakker lite eller ingenting om mulige løsninger i konflikten med palestinerne rundt middagsbordene. Nå er Iran det viktigste utenrikspolitiske spørsmål som fanger interesse.

– Så lenge den shia-muslimske bomben kaster en skygge over oss alle, vil det ikke bli noe nytt diplomatisk gjennombrudd, skriver Shavit.

 

Militært alternativ

Netanyahus hovedjobb de siste årene har vært å bygge opp et troverdig militært alternativ mot Iran.

– Netanyahu har skjerpet det israelske sverdet, og han har fått hele verden til å bekymre seg for om sverdet vil bli trukket, skriver Shavit.

For noen år siden hadde Netanyahu en dyptpløyende samtale med Midtøsten-eksperten og historikeren Bernad Lewis. Da samtalen var ferdig, var Netanyahu overbevist om at ayatollahene i Iran vil benytte sine atomvåpen dersom de får dem ferdig utviklet.

– Siden den dagen, har Netanyahu virket overbevist om at han opplever en gjentakelse av 1930-årene, skriver Shavit.

Netanyahu har ikke glemt at ledere som han ellers beundrer, Franklin D. Roosevelt og Winston Churchill, ikke løftet en finger for å redde jødene i Europa under Holocaust. Netanyahu tror ikke Obama vil løfte en finger for å redde jødene i Israel.

– Derfor tror han bare på det israelske sverdet, som et tydelig uttrykk for, og det siste forsvaret for, den zionistiske revolusjonen, skriver Shavit.

Hittil har trusselen om et militært alternativ vært en diplomatisk suksess. Den fikk verdenssamfunnet ut av sin apati, og bidro til at flere runder av sanksjoner mot Iran er innført.

– Men tiden for diplomatiske leker med det militære alternativet er snart slutt. Det er en grense for hvor mange ganger man kan rope ulv. Det kommer et tidspunkt hvor «hold-meg-tilbake» politikken ikke virker lenger. Og det er et veldig farlig punkt, fordi plutselig blir det militære alternativet et reelt alternativ, skriver Shavit.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart